[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης στο κυβερνητικό επιτελείο
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Συνομιλίες του πρωθυπουργού με Λαγκάρντ και Ρομπάι


Αισιόδοξη για λύση του  ελληνικού προβλήματος εμφανίζεται  η Αθήνα παρά την εμπλοκή που  σημειώθηκε στο Γιουρογκρούπ της Τρίτης.

Το κυβερνητικό επιτελείο  εκτιμά ότι στο Γιουρογκρούπ της  επόμενης Δευτέρας θα ληφθούν οι οριστικές  αποφάσεις. Θεωρεί βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου  και επιπλέον τα 5 δις μέσα στον Δεκέμβριο και τα 8 δις για να συμπληρωθεί το ποσό των 44 δις ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Η Αθήνα γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Βρυξελών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για την Ελλάδα που εκτός από την εκταμίευση θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι “δεν φαίνεται αλλά στο γενικότερο θέμα της βιωσιμότητας έχουν γίνει εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί ώστε να προκύψει η καλύτερη λύση για την χώρα δίχως η Ελλάδα να εμπλακεί στην διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Εκτιμά ότι όποιο κι αν είναι το κοκτέιλ των μέτρων θα είναι προς όφελος της χώρας με διευθέτηση της αποπληρωμής του συνολικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Ρομπάι στους οποίους τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι έκανε ότι της αναλογούσε ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις της και οι εταίροι θα ανταποκριθούν στις δικές τους δεσμεύσεις. Άλλωστε όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός το διακύβευμα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ευρωζώνη, αν δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα καταρρεύσει η ευρωζώνη με ευθύνη όχι της Ελλάδας αλλά των παραγόντων εκείνων που μέχρι τώρα την χρησιμοποιούσαν σαν άλλοθι. Το κυβερνητικό επιτελείο αντιπαρέρχεται ότι ο σχεδιασμός του έχει ναυαγήσει και προβάλλει ότι αν δεν είχαμε ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις μας τώρα θα βλέπαμε την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Αν και το θέμα της Συνόδου είναι  ο προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020 το ελληνικό θέμα και η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης  θα τεθεί στο περιθώριο της Συνόδου και στις διμερείς επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και στην συνέχεια με πρωθυπουργούς της ΕΕ.

Στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα από αυτά που έχουν αποφασιστεί με βάση όμως τα στοιχεία του 2009.

Ωστόσο υπάρχει γενικότερο πρόβλημα καθώς ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος.

Οι χώρες του Νότου διεκδικούν να είναι μικρότερη η μείωση και να συνεισφέρουν περισσότερα οι πλούσιες χώρες του Βορρά. Οι πλεονασματικές χώρες πάντως όχι μόνο διαφωνούν αλλά ορισμένες από αυτές που θεωρούνται δορυφόροι του Βερολίνου ζητούν περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό προβλέπεται έντονη και δεν αποκλείεται η ΕΕ να εγκαταλείψει τα επταετή πλάνα και να πάει σε έγκριση των κονδυλίων κάθε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμάται ότι θα υπάρξει σύγκρουση.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης στο κυβερνητικό επιτελείο"

Leave a reply