[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στη Βουλή διαβιβάζουν τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μετά την έρευνα που διενήργησαν για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, κάνουν μια λακωνική αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και αποστέλλουν, εκτός από τη δικογραφία, ολόκληρη την επίμαχη λίστα.

Εν τω μεταξύ, τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η ύπαρξή τους στη λίστα γνωστοποιήθηκε με επιστολή του κ. Πεπόνη προς την Επιτροπή, στην οποία επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμά της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο».

«Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινίσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας 20 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει», συμπληρώνεται.

Στοιχεία για τις συναντήσεις Παπανδρέου στο Νταβός ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών για τη γνωστοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τους διοικητές των τραπεζών HSBC και UBS τον Ιανουάριο του 2011, στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, υπέβαλε την περασμένη Τρίτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντοπούλου ζητεί να κατατεθούν πρακτικά συναντήσεων, απολογιστικές εκθέσεις και κάθε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο που αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, στοιχεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την διαλεύκανση της υπόθεσης της επονομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ».

Επικαλούμενη το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής υπέβαλε την εν λόγω αίτηση κατάθεσης εγγράφων δεδομένου όπως αναφέρει, ότι οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου συνάντησαν τον επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας ΗSBC, σε χρόνο κατά τον οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε στην κατοχή του, εν γνώσει του κ. Παπανδρέου, τη «λίστα Λαγκάρντ», τη λίστα δηλ. με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλείται «την επίμονη άρνηση» του κ. Παπακωνσταντίνου να αποκαλύψει το περιεχόμενο των ανωτέρω συναντήσεων, ενώ, όπως υποστηρίζει, «εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι ουδέν θεσμικό έγινε προς την κατεύθυνση του ελέγχου και φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία και, επειδή, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι συναντήσεις αυτές έγιναν πάντοτε επισήμως και υπό τη θεσμική ιδιότητα των συμμετεχόντων».


Πηγή: tvxs

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ "

Leave a reply