[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο νέος "χάρτης" της κυβέρνησης
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τι άφησαν στο πέρασμά τους οι κρίσιμες ψηφοφορίες, για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, της εβδομάδας που πέρασε; 


Μία τραυματισμένη κυβερνητική πλειοψηφία με σοβαρές απώλειες… ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μόλις που αγγίζουν τους 151 βουλευτές (ΝΔ 125 και ΠΑΣΟΚ 26), αν και είχαν ξεκινήσει με 162 βουλευτές, γεγονός που καθιστά τη ΔΗΜΑΡ τον ισορροπιστή της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ποιοι έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθείΤο ΠΑΣΟΚ έχασε επτά βουλευτές στη μάχη του «Μνημονίου 3». Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Θόδωρο Παραστρατίδη, Μιχάλη Κασσή, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο, Αντζελα Γκερέκου και Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αφού πρώτα ψήφισε το πακέτο μέτρων.
Η ΝΔ έχασε τέσσερις βουλευτές: Τους Νίκο Σταυρογιάννη, Θόδωρο Σολδάτο, Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη.
Η ΔΗΜΑΡ είχε 17 βουλευτές και έμειναν 16 μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ωστόσο οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης, Πάρης Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης οι οποίοι δεν ψήφισαν τον Προϋπολογισμό αψηφώντας την κομματική γραμμή, αδυνατίζει περισσότερο τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ που μπορεί να υπολογίζει κυρίως σε 13 βουλευτές.


Εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία


Κατόπιν αυτών, όπως σημειώνει το iefimerida.gr, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί τυπικά 164 βουλευτές (από 179) καθώς οι «αντάρτες» της ΔΗΜΑΡ παραμένουν μεν στο κόμμα, αλλά δεν θεωρείται πλέον δεδομένη η στήριξή τους.
Συνεπώς, λόγω αριθμητικής, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση.
Ένα τέτοιο ισχυρό μήνυμα παρουσίας του στο κυβερνητικό σχήμα έδωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Realnews. «Δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε» δηλώνει ο κ. Κουβέλης, επιβεβαιώνοντας ότι στο εξής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ θα είναι α λα καρτ. «Η βάσιμη διαφωνία, άλλωστε, είναι χρήσιμη και για την ίδια την κυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος.
Στην ίδια συνέντευξη ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να ανησυχεί για τα σημάδια αποσύνθεσης στο ΠΑΣΟΚ και εύχεται να μην επηρεάσει αυτή η κατάσταση την κυβέρνηση.
Έρχεται ανασχηματισμόςΟ πρωθυπουργός σχεδιάζει, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης να προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό και να προσδώσει στην κυβέρνηση κεντρώο χαρακτήρα με πρόσωπα ικανά να κάνουν τη διαφορά.
Θεωρείται βέβαιη η αλλαγή στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας ενώ αναμένεται η είσοδος στην κυβέρνηση νέων προσώπων όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Γκιουλέκα.
Όπως αναφέρει τo iefimerida.gr, ο κ. Σαμαράς αναζητεί και στελέχη με εμπειρία που δεν ανήκουν στον χώρο της ΝΔ, σύμφωνα με το επιτυχημένο πρότυπο του Γιάννη Στουρνάρα και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης αναμένεται να υπουργοποιηθεί.
Για υπουργείο συζητείται επίσης το όνομα του Λουκά Τσούκαλη, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αναμένεται να αναβαθμιστεί και ακούγονται τα ονόματα των κκ Νίκου Τσούκαλη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο Πρωθυπουργός προβάλλει επίσης ενστάσεις για τους υπουργούς Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη οι οποίοι με τον ανασχηματισμό πιθανόν να ευρεθούν εκτός υπουργείων.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Γιάννης Μανιάτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης υπαναχωρώντας από την αρχική στάση του ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο νέος "χάρτης" της κυβέρνησης"

Leave a reply