[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ν. Χουντής: «Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα ΦΑΓΕ και Coca-Cola;»
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Με ερώτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής τυ ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έθεσε το ζήτημα της «φυγής» επιχειρήσεων από την Ελλάδα, αναφερόμενος ενδεικτικά στις περιπτώσεις της ΦΑΓΕ και της Coca Cola 3E.


Η ερώτηση του κ. Χουντή για τις αιτίες αποχώρησεις των επιχειρήσεων αυτών από τη χώρα μας απευθύνθηκε στους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν, Ταγιάνι και Άλντορ.

«Πώς εσείς εξηγείτε την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το νότο, ενώ συρρικνώνεται το εισόδημα, πώς εξηγείτε ότι το ρίσκο οφείλεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές;», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να ακούσει τα ακόλουθα:

Αντόνιο Ταγιάνι (Επίτροπος για θέματα Bιομηχανίας και Eπιχειρηματικότητας): «... συνεργαζόμαστε στενά με την  ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα του τουρισμού, που είναι και  αυτό της αρμοδιότητάς μου, και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βιομηχανικό τμήμα πλέον ο τουρισμός, και κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε. Και με την επίτροπο Δαμανάκη ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία πριν από κάποιες εβδομάδες, στην Αθήνα. Θεωρώ λοιπόν πως ό,τι μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να το κάνουμε.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, η άποψή μου είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητά μόνο θυσίες, θα πρέπει να καταρτίσει και μια κατάλληλη πολιτική για την ανάπτυξη. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε, και βάσει της απόφασης του Συμβουλίου. Δεν έχουμε μόνο δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουμε και πολιτική και για την ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε και να εξελίξουμε, με στόχο τη διαφορετική πραγματικότητα που έχουμε σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και που δημιουργεί και θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Όσον αφορά στη δέσμευσή μου για τον ελληνικό οικονομικό ιστό είναι σθεναρή και θεωρώ ότι αποτελεί προτεραιότητα, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει  έρμαιο και να εγκαταλειφθεί, θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη».

Μη ικανοποιημένος από την απάντηση, ο Νίκος Χουντής επανήλθε παρατηρώντας: «Λυπάμαι, αλλά μου απαντήσατε σε διαφορετικό πράγμα και από τέτοιες απαντήσεις, με συγχωρείτε, αλλά έχουμε χορτάσει. Εγώ άλλο σας ρώτησα. Υπάρχει το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα και πρέπει να μειωθεί το εργασιακό κόστος. Όμως η μείωση του εργασιακού κόστους, δεν αποτρέπει τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Επομένως, το πρόβλημα είναι: Δίνετε τέτοια αιτιολόγηση; Απαντάτε πως αντιστρόφως πρέπει να γίνουν τα πράγματα; Και δεύτερο, συμπληρωματική ερώτηση, πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απασχόλησης;».

Από την πλευρά του, ο Άλντο Άντορ (Επίτροπος για θέματα Εργασίας): «Είναι αλήθεια αυτά που είπατε στο  πρώτο μισό της ερώτησης σας, για τη σημασία που έχει η ζήτηση. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να το δούμε στο ευρύτερο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και όχι μόνο στο εθνικό πλαίσιο των μεμονωμένων χωρών - μελών. Γιατί μια και έχουμε ενιαία αγορά, εσωτερική αγορά, που θέλουμε να την ενισχύσουμε, και οι πολιτικές μας για τη ζήτηση θα πρέπει να χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενωσιακό.

Η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, εξαιτίας της υπερχρέωσης της και της σχετικής αδιαφάνειας που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το αίτημα της εξωτερικής ενίσχυσης. Τώρα δεν έχουμε μόνο την τρόικα αλλά και την task force της ΕΕ που εργάζονται πυρετωδώς για να προσφέρει αρωγή, να τονώσει τις επενδύσεις, να βοηθήσει στην καλύτερη και πιο εστιασμένη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και να προαγάγει τις μεταρρυθμίσεις».Πηγή

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ν. Χουντής: «Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα ΦΑΓΕ και Coca-Cola;»"

Leave a reply