[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Λύση στο επικείμενο Eurogroup επιζητεί η Αθήνα
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει η Ελλάδα για την κρίσμη σύσκεψη του Eurogroup τη Δευτέρα, την προετοιμασία του οποίου θα κάνει το απόγευμα του Σαββάτου Ομάδα Εργασίας σε τηλεδιάσκεψη.

Αναφορικά με το τελευταίο θέμα την Παρασκευή επικράτησε απόλυτο κομφούζιο με ένα πλήθος πηγών να αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των υπουργών και ένα άλλο πλήθος πηγών να αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπόθεση της δόσης, χωρίς πάντως να γίνονται πολλές δηλώσεις.

Φειδωλός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τις συνομιλίες που είχα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τη Δευτέρα.

Πως διαμορφώνεται το τοπίο

Η Ελλάδα επιδιώκει τη διαγραφή χρέους 40-45 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 ενώ το ΔΝΤ φαίνεται να αποδέχεται τελικά ως βιώσιμο το στόχο χρέος 124%  του ΑΕΠ έως το 2020. Αντιθέτως η επαναγορά των ομολόγων στο 30% της ονομαστικής τους αξίας φαίνεται να απορρίπτεται ως λύση λόγω της άυξησης των τιμών τους το ταλευταίο διάστημα. Μάλιστα το Spiegel κάνει λόγο για μαζικές αγορές ομολόγων και κερδοσκόπους.

Αγκάθι παραμένει το θέμα της μείωσης των επιτοκίων καθώς αρκετές χώρες αρνούνται να συμφωνήσουν προβάλλοντας το επιχείρημα ότι απαιτείται η αλλαγή των προϋπολογισμών των χωρών τους. Τέλος έντονα εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παρατηθεί από το 75% των κερδών της επί των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί» δείχνοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ συνεχίζονται.

Δεν παράλειψε δε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια γραμμή, αισιόδοξος «ότι θα βρούμε λύση» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι εύκολο να κλείσει αυτό το (χρηματοδοτικό) κενό».

Τα ενδεχόμενα σενάρια

Σύμφωνα με Τα Νέα του Σαββάτου το Μαξίμου εν αναμονή του Eurogroup βρίσκεται μπροστά σε τρία σενάρια:

1. Το θετικό σενάριο της εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και καταβολή των υπόλοιπων 13 δισ. εντός του Ιανουαρίου.

2. Την καταβολή των 31,5 δισ. σε δόσεις και αόριστο χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο ποσό. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, κυρίως λόγω της γερμανικής εμμονής σε μια αυστηρή επιτήρηση.

3. Τη νέα αναβολή στις αποφάσεις. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ακινητοποιεί και αποσυντονίζει την κυβέρνηση, ενώ δημιουργεί κινδύνους για κοινωνικές εκρήξεις.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Λύση στο επικείμενο Eurogroup επιζητεί η Αθήνα"

Leave a reply