[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
JP Morgan: Έως και 15% πιθανότητα να μην περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKOΜία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το πόσο στηρίζεται πραγματικά η Ελλάδα από τους εταίρους της διατυπώνει η JP Morgan στην τελευταία της έκθεση.

Ως «εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος την περίοδο που διανύει η χώρα μας κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «καυτό» μήνα καθώς το ζητούμενο είναι να εγκριθούν τα επώδυνα μέτρα και να δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σχετικά με το ερώτημα αν περάσουν ή όχι τα μέτρα από την Βουλή η JP Morgan δίνει ένα 10%-15% σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου μπορεί να δοκιμάσει την συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά δεν πρόκειται να την διασπάσει.
Στην έκθεση διατυπώνονται τρία βασικά ερωτήματα:
  • Κατά πόσο η κυβέρνηση θα μείνει αρραγής μετά την συμφωνία με την Τρόικα
  • Κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί πως τα μέτρα θα περάσουν από την Βουλή
  • Κατά πόσο η Τρόικα παράσχει αρκετή στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει μία μακροπρόθεσμη δημοσιονομική «τρύπα» για να εγκριθεί η δόση
Σχετικά με τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, οι αναλυτές απαντούν -με επιφύλαξη πάντως- «ναι».
Οι πιθανότητες να περάσουν τα μέτρα

10%-15% δίνει ο οίκος στο να μην περάσουν τα μέτρα, αυτό το ποσοστό βέβαια εξαρτάται και από ο εάν τα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα ή περισσότερα πακέτα με τα εργασιακά να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος.

Η JP Morgan επισημαίνει πως ακόμη και εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα από την ΔΗΜΑΡ τότε η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο 10 εδρών στο οποίο μπορεί να στηριχθεί προκειμένου να διαμορφωθεί η πλειοψηφία για να ψηφιστεί το πακέτο.

Εάν υποθέσουμε πως τα μέτρα περάσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Νωρίς ακόμη για αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι νωρίς ακόμη να ξεκινήσει συζήτηση για το εάν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του κρατικού τομέα (OSI). Εναλλακτικό σενάριο είναι η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων ή ακόμα και ένα «πάγωμα» στην καταβολή των τόκων, αλλαγές στο πακέτο στήριξης των τραπεζών ή επαναγορά βραχυπρόθεσμων ομολογιακών εκδόσεων και εντόκων.

Σχετικά με την επιμήκυνση, η JP Morgan θεωρεί πως το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί θα ανεβάσει τις ανάγκες της Ελλάδας στα 25 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορέσει αν καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων.


Πηγή: iefimerida

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "JP Morgan: Έως και 15% πιθανότητα να μην περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα"

Leave a reply