[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πόσο μεγάλες είναι οι μαύρες τρύπες;
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μια μελανή οπή μπορεί να έχει μάζα 10-40 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου
Πόσο μεγάλες είναι οι μαύρες τρύπες;
Υπάρχουν μαύρες τρύπες με μάζα δεκάδες δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου


Εχει διαπιστωθεί ότι οι μαύρες τρύπες έχουν κατά βάση γιγάντιο μέγεθος. Οι περισσότερες που έχουν εντοπιστεί έχουν μάζα δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Κάποιες έχει υπολογιστεί ότι έχουν ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Ποιο είναι όμως το μέγεθος στο οποίο μπορεί να φτάσει μια μελανή οπή; Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ αποφάσισε να βρει την απάντηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε 18 γαλαξιακά σμήνη του Σύμπαντος. Μελέτησαν τους πιο λαμπρούς γαλαξίες του κάθε σμήνους και εντόπισαν σε ορισμένους από αυτούς κολοσσιαίες μελανές οπές με μάζα 10-40 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου!

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες τέτοιου μεγέθους στο Σύμπαν αλλά θεωρούσαμε ότι είναι σπάνιες. Η έρευνά μας δείχνει όμως ότι είναι πολύ πιο κοινές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα»
αναφέρει η Τζούλι Χλάβατσεκ Λαρόντο, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».


Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας από τους γαλαξίες που μελέτησε η ερευνητική ομάδα στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες. Ο γαλαξίας ανήκει στο σμήνος PKS 0745-19 που βρίσκεται σε απόσταση 1,3 δισ. έτη φωτός από εμάς. Credit: X-ray: NASA/CXC/Stanford/Hlavacek-Larrondo, J. et al; Optical: NASA/STScI; Radio: NSF/NRAO/VLA



Πηγή: tovima

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πόσο μεγάλες είναι οι μαύρες τρύπες;"

Leave a reply