[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΗΠΑ: Μπροστά στον δημοσιονομικό γκρεμό
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φτάνουν το νόμιμο όριο του δημόσιου χρέους τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και γι' αυτό πρέπει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι το μέγιστο νόμιμο χρέος θα φτάσει (στο όριο του) την 31η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ σε επιστολή του προς τα βασικά μέλη του Κογκρέσου.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει σύντομα έκτακτα μέτρα που επιτρέπονται από το νόμο», ανέφερε επίσης στην επιστολή του.

Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία, αλλά η «αβεβαιότητα» των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την πρόβλεψη για τη διάρκεια της ζωής τους, ανέφερε επίσης.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές του Αυγούστου του 2011, το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει οριστεί στα 16 τρισεκατομμύρια 394 δισεκατομμύρια δολάρια.

Treasury Secretary Timothy F. Geithner

Δημοσιονομικός γκρεμός

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες να αποφευχθεί ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», που θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του 2013 σε αναγκαστική λιτότητα, με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να μην σταθούν εμπόδιο στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

«Είναι στο χέρι τους, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας να μην εμποδίσει την ψηφοφορία και είναι στο χέρι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής, να επιτρέψει την ψηφοφορία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος συντομεύει τις οικογενειακές χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Χαβάη και μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, για να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση με τους Ρεπουμπλικάνους και να αποφευχθεί η αναγκαστική λιτότητας στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Χαβάη την Τετάρτη το βράδυ και με δεδομένη τη διαφορά ώρας ανάμεσα στο νησί και την αμερικανική ενδοχώρα, αναμένεται στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Παρά τις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ.


Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν τον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», το όνομα που δίνεται στην αναγκαστική λιτότητα, η οποία πλέον απειλεί τη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε πάντως ότι «οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΗΠΑ: Μπροστά στον δημοσιονομικό γκρεμό"

Leave a reply