[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη: μια τάση που δυναμώνει
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου


Μια νέα τάση εμφανίζεται δειλά στην Αθήνα : το στήσιμο μιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε δημόσιους χώρους. Μετά την Κηφισιά  όπου οι νεαροί αρχιτέκτονες Ειρήνη Ιωαννίδου & Λευτέρης Αμπατζής έστησαν την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη γωνία Λεβίδη και  Κασσαβέτη και πριν λίγες ημέρες μπροστά από το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη λεωφόρο Συγγρού 107-109 ακολουθεί το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου που θα φιλοξενήσει την ανταλλακτική Βιβλιοθήκη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στο κεντρικό κατάστημά στην οδό Πανεπιστημίου 37, από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Ο θεσμός της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης λειτουργεί επίσης και στο εμπορικό κέντρο ATHENS HEART.


Ο στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η διάδραση των επισκεπτών και η ελεύθερη ανταλλαγή της γνώσης. Το μόνο που ζητείται από το χρήστη είναι αφήνοντας το βιβλίο του , να πάρει κάποιο άλλο στη θέση του. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να αφήσει ένα βιβλίο χωρίς να πάρει κάποιο άλλο και αντίστροφα.

 Οι εμπνευστές της βιβλιοθήκης οι δύο αρχιτέκτονες: Ειρήνη Ιωαννίδου & Λευτέρης
Αμπατζής οραματίστηκαν αυτή τη βιβλιοθήκη δημοκρατική και ελεύθερη προς όλους, όπου θα μπορείς να ανταλλάσσεις βιβλία όποια ώρα θέλεις, χωρίς έλεγχο, κάμερες και χωρίς συνδρομή. Δεν χρειάζεται να γραφτείς σε κάποιο μητρώο όπως στη δανειστική βιβλιοθήκη. Ο περαστικός μπορεί να σταματήσει, να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο, να κάτσει στα όρθια και να διαβάσει δύο σελίδες κι αν του αρέσει να το πάρει μαζί του. Αν θέλει μπορεί να το επιστρέψει ή να αφήσει ένα άλλο βιβλίο σε αυτό. Αν,  μάλιστα, εξαπλωθεί αυτός ο θεσμός τότε θα μπορείς να δανείζεσαι ένα βιβλίο από την Αθήνα και να το επιστρέφεις στην Καρδίτσα.

 Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους στο εξωτερικό, με τις πιο ευφάνταστες αυτές του Βερολίνου να είναι εγκιβωτισμένες σε κορμό δένδρου, αποδεικνύουν ότι η γνώση και η βιβλιοφιλία μπορεί να ταξιδεύουν έχοντας ως όραμα τη ρήση του Μπόρχες, όταν φανταζόταν τον Παράδεισο ως μια βιβλιοθήκη. .

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στην είσοδο τους καταστήματος Παπασωτηρίου  από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη: μια τάση που δυναμώνει"

Leave a reply