[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το «χαράτσι» της ΔΕΗ και η ανάπτυξη στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Φουλ ατζέντα αναμένεται να έχει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής σελίδας, μετακινώντας το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής, από τις μνημονιακές υποχρεώσεις στην αναπτυξιακή στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τη χθεσινή εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται σήμερα στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφώσουν την εικόνα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι, ανεξαρτήτως από το αν και ποια θέματα από αυτά που θα συζητηθούν πίσω από κλειστές πόρτες θα αποφασιστεί να δημοσιοποιηθούν, επί τάπητος θα κατατεθούν όλα τα ζητήματα που «ταλαιπωρούν» το τρικομματικό σχήμα.

Από το Μαξίμου, επιδίωξη παραμένει η κεντρική κατεύθυνση που θα έχει το περιεχόμενο της συνάντησης να αφορά στις στρατηγικές ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί να χαραχτούν πολιτικές για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων πιθανώς προκύψουν το επόμενο διάστημα (επί παραδείγματι, το κενό του ενός δις που πιθανώς προκύψει από τη μη καταβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, μετά και τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα).

Αναμφισβήτητα, κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι το ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης ώστε να καταπολεμηθούν οι αρρυθμίες που έχουν παρατηρηθεί εντόνως το πρώτο εξάμηνο ζωής της κυβέρνησης. Η τρικομματική συντονιστική επιτροπή που είχαν συναποφασίσει οι τρεις κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, φαίνεται ότι δε θα προχωρήσει. Θα εξεταστεί ωστόσο η δομή της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού (υπό τον κ. Βαρτζόπουλο) και τα περιθώρια που υπάρχουν να φιλοξενηθούν σε αυτή στελέχη και από τα τρία κόμματα. 

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών προβάλλει ως θέμα απαραίτητο να επιλυθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξέλιξη του κυβερνητικού σχήματος, δεδομένου ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή σε θέματα ιδεολογικής διαφοροποίησης (όπως π.χ. το θέμα της ιθαγένειας) ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα έντονης διαφωνίας μεταξύ των τριών κομμμάτων.

Από εκεί και πέρα, από το Μαξίμου δεν προτίθενται να θέσουν το ζήτημα, αναμένουν ωστόσο να ανοίξει η συζήτηση για το ανασχηματισμό και τις απαιτούμενες αλλαγές προσώπων στην κυβερνητική σύνθεση. Δεν έχει πάντως ξεκαθαρίσει με ακρίβεια ο χρόνος προώθησης των αλλαγών αυτών καθώς «σκοντάφτει» και σε θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση.

Τέλος, δεδομένης και της –σχετικώς- ενιαίας στάσης που έχουν τηρήσει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα από τους δύο κυβενρητικούς του εταίρους.

Είναι προφανές ότι και από τους τρεις αρχηγούς θα επαναδιαπιστωθεί η ανάγκη η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη συζήτηση για πιθανή αλλαγή του νόμου, θέμα για το οποίο πάντως, από το Μαξίμου αφήνουν να διαφανεί ότι η ΝΔ παραμένει σταθερή στην πάγια θέση της για εφαρμογή ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής


Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το «χαράτσι» της ΔΕΗ και η ανάπτυξη στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών"

Leave a reply