[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ελεύθερος ο "πατέρας" της λίστας Λαγκάρντ
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC της Γενεύης, Ντανιέλ Φαλσιανί, ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στην γαλλική εφορία και του οποίου την έκδοση αξιώνουν οι ελβετικές αρχές, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, όπως ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πιθανή έκδοσή του, όπως αξιώνουν οι ελβετικές αρχές για παραβίαση της τραπεζικής εχεμύθειας με σχετικό τους αίτημα στις 5 Ιουλίου.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο
(Audiencia Nacional) έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, η οποία ζήτησε ο πελάτης να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος έως ότου ληφθεί απόφαση για πιθανή απέλασή του, μία υπόθεση «η οποία δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα», καθώς απαιτούνται επιπλέον έγγραφα, όπως προκύπτει από το αιτιολογικό του ισπανικού δικαστηρίου.

Μάλιστα, η έδρα έκρινε ως ελαφρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Φαλσιανί επιδεικνύει θετική στάση βοηθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να εντοπίσουν διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα.


Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει το υποκλαπέν αρχείο με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές αρχές.

Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

* Ο Φαλσιανί είναι ο δράστης της υπεξαίρεσης των στοιχείων που στην Ελλάδα αποκαλούμε "λίστα Λαγκάρντ".


Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ελεύθερος ο "πατέρας" της λίστας Λαγκάρντ"

Leave a reply