[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα φοβούνται οι Ευρωπαίοι
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


 Σενάρια για  πολιτική αστάθεια μετά την εφαρμογή των μέτρων φοβούνται σε Ευρώπη και Αμερική. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι αντιδράσεις των Ελλήνων στα μέτρα λιτότητας, θα είναι έντονες.

Ο εφιάλτης των δανειστών είναι μία δημόσια εξέγερση εναντίον του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο έχει στηρίξει τις πολιτικές λιτότητας που είναι ο βαρύτατος λογαριασμός  για την οικονομική στήριξη από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Ευρώπη νέες αυτόματες  περικοπές των δημοσίων δαπανών έως το καλοκαίρι σε περίπτωση που πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Η μεγάλη μάχη είναι η αλλαγή κλίματος αλλά κυρίως η  στήριξη της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της τρόικας, υπάρχει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα να προκύψει πολιτική αστάθεια ή να υπερισχύσουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι «θα απειληθεί» η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη, αλλά και τη Γερμανία, η οποία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δημιουργεί ανησυχίες και παρά τις επίσημες δηλώσεις, ανεπίσημα αναλυτές εξηγούν  πως στη χώρα μας η πολιτική αβεβαιότητα όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι μάλιστα και αυξημένη.

Μάλιστα σε εμπιστευτικές εκθέσεις τους ξένοι οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, η οποία πλήττει στο μεγαλύτερο βαθμό τους νέους.

Η διαρκής άνοδος των ποσοστών της ανεργίας αποτελεί «βόμβα» για την πολιτική σταθερότητα στην ‘Ελλάδα  που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση.

Η Κομισιόν προειδοποιεί, στην έκθεση της για την Ελλάδα ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2015 - 2016.

Βασικότεροι κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η ακύρωση ορισμένων μέτρων από τα δικαστήρια, η εύθραυστη πολιτική ισορροπία, η ενδεχόμενη βαθύτερη ύφεση και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης μέτρων σε περίπτωση που κριθούν αρνητικά στα ελληνικά δικαστήρια.

Σε τεντωμένο σχοινί θα ισορροπήσει η Ελλάδα τους επόμενους 4 μήνες, με μια σειρά πολιτικών και οικονομικών κινδύνων να απειλούν την κυβέρνηση.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από δύο ευρωπαϊκές εκθέσεις που είδαν  το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ματίας Μορς, ενώ η δεύτερη της ομάδας δράσης της ΕΕ υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η πολιτική αστάθεια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, επισημαίνει στην έκθεσή της η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, αναδεικνύοντας τόσο τον «εύθραυστο χαρακτήρα» του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού όσο και τις ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις ομάδων οργανωμένων συμφερόντων. 


Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα φοβούνται οι Ευρωπαίοι"

Leave a reply