[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Iταλία: Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κρίση
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι πολίτες στην Ιταλία αντιμετωπίζει την κρίση με κύρια σημεία αναφοράς την περικοπή εξόδων και την αναβολή των μεγάλων δαπανών, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετά την παρουσίαση έρευνας του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis για τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής 2,5 εκατομμύρια οικογένειες αναγκάσθηκαν να πουλήσουν χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες αποχωρίσθηκαν έπιπλα και έργα τέχνης.

Το 85% των Ιταλών περιόρισε δαπάνες που θεωρούσε σπατάλες και υπερβολές στην κατανάλωση, ενώ το 73% ψάχνει επιμελώς προσφορές, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Censis το μέσο εισόδημα των ιταλικών οικογενειών, από το 2007 και μετά έπεσε και πάλι στα επίπεδα του 1993.

«Η παραδοσιακή ικανότητα των ιταλικών οικογενειών να εξασφαλίζουν εισοδήματα και να αποταμιεύουν μειώθηκε αισθητά λόγω της κρίσης», αναφέρεται στην έρευνα.

Από το 12% του παραγόμενου εισοδήματος το 2008 η αποταμίευση έχει συρρικνωθεί πλέον στο 8%. Το 65,8% των ιταλών μείωσε τις μετακινήσεις για να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμων. Το 39,7% αποφάσισε να αναβάλει την αγορά υποδημάτων και ρούχων.

Η Ιταλία, σύμφωνα με το Censis, απαντά στην κρίση, με καταφυγή στην αλληλεγγύη και με όση ευρηματικότητα διαθέτει: ξεκινώντας από την κοινή χρήση ενός μόνο αυτοκινήτου με την μέθοδο του car sharing, (ή car pooling) και φθάνοντας ως την ενίσχυση των οικογενειακών δικτύων στήριξης, ενώ δεν λείπει και μια σημαντική μειονότητα (2,7 εκατομμύρια) η οποία καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μπαλκόνια και βεράντες.


Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Iταλία: Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κρίση"

Leave a reply