[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι έφοροι ρυθμίζουν τις οφειλές μέχρι 24 δόσεις μηνιαίως με προσαύξηση 1%
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Συμψηφισμοί οφειλών για πωλήσεις ακινήτων, εισπράξεις από το δημόσιο και επιστροφές φόρων 

Aλμα κατά 13,2 δισ σημείωσαν μέσα στο 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.Μπορεί η Τρόικα να μπλόκαρε τις αυξημένες δόσεις, όμως ακόμα και τώρα η πάγια πολιτική και σύμφωνα με όσα ισχύουν στις εφορίες είναι να δίνονται μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% μηνιαίως και για ποσά τουλάχιστον από 300 ευρώ και πάνω.

Θεωρητικά οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 48,όμως οι έφοροι παγίως δεν δίνουν πάνω από 24,πέραν  εξαιρετικών περιπτώσεων.Σε πλείστες περιπτώσεις οι έφοροι ανάλογα με το προφίλ και την πρότερη συνέπεια του φορολογουμένου δίνουν μέχρι και 18 δόσεις με προσάυξηση 1% τον μήνα.Αν ο φορολογούμενος καταστρατηγήσει την ρύθμιση μη πληρώνοντας 3 δόσεις τότε μπορεί να επανέλθει προπληρώνοντας το 15% της εναπομείνουσας οφειλής.Αν και σε αυτήν την περίπτωση καταστρατηγήσει ,τα κριτήρια καθίσταναται αυστηρότερα οπότε και του ζητούνται εγγυητικές από τράπεζες κλπ.

Ενημερότητες για πώλήσεις ακινήτων και εισπράξεις απιτήσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αντίστοιχα για τις φορολογικές ενημερότητες το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει κατ ουσίαν σε συμψηφισμό των οφειλών του ιδιώτη  προς το δημόσιο σε περίπτωση πώλησης ακινήτου είτε είσπραξης του τελευαταίου απαιτήσεών του από δημόσιο φορέα,νομικό προσωπο δημοσίου δικαίου,οργανισμό τοπικής αυτοδίοκησης,είτε επιστροφής φόρου.Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον αυτός που εισπράττει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα λάβει τια απαιτήσεις του εκδίδονται 2 επιταγές.Η μια που καλύπτει τις οφειλές του προς το ελληνικό δηόσιο στο σύνολο ή εν μέρει και η έτερη,  τραπεζική, που αντιστοιχεί   στο υπόλοιπο που έχει λαμβάνει.

Το αντίστοιχο ισχύει και για τις πωλήσεις ακινήτων μετά από βεβαίωση χρεών που λαμβάνει ο συμβολαιογράφος από την εφορία για την συναλλαγή ακινήτου.Παρακρατείται το σύνολο ή μέρος του τιμήματος της πώλησης του ακινήτου.Αν λοιπόν ο εκάστοτε φορολογούμενος που θέλει να εισπράξει από το δημόσιο ή να πουλήσει ακίνητο έχει ρυθμίσεις για την τακτοποίηση οφειλών του προς την εφορία, μπορεί  το δημόσιο να του παρακρατήσει ή να του συμψηφίσει μικρό ή και μεγάλο μέρος των προσεχών δόσεων  που πρέπει να πληρώσει ακόμα και αν είναι συνεπής την δεδομένη στιγμή ως προς την καταβολή των δόσεων.

 Όσον αφορά την θεώρηση στοιχείων απαιτείται η συνεπής κάλυψη των δόσεων για την έκδοση της σχετικής ενημερότητας.Οπότε μπορεί να σφραγίσει τα βιβλία του και να εκδόσει τιμολόγια προς τους ιδιώτες πελάτες του προς είσπραξη του τιμήματος των υπηρεσιών του.

Τα ληξιπρόθεσμα

Έως τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν στα 56,7 δισ. ευρώ, από 34,5 δισ. που είχαν φτάσει το 2011. Ωστόσο μέσα στη χρονιά, το δημόσιο μπόρεσε να βάλει στα ταμεία του περίπου 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία πλήρωσαν το 2012 οι πολίτες αξιοποιώντας την τελευταία ρύθμιση που τους πρόσφερε το κράτος για τα παλαιά απλήρωτα χρέη τους (τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και τον Φεβρουάριο του 2012).Οι ρυθμοί δείχνουν ότι αυξάνονται με ρυθμό 1,1 δισ σε μηνιαία βαση.

Έτσι το «καθαρό» χρέος που έχει μείνει συνολικά απλήρωτο και μεταφέρεται προς είσπραξη το 2013 ανέρχεται σε σχεδόν 54 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, με διάταξη που πέρασε στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, πέρασε διάταξη με την οποία το δημόσιο θα αφαιρεί τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις πληρωμές δικών του χρεών προς το δημόσιο. Έτσι οι ιδιώτες που έχουν απλήρωτα χρέη στην εφορία θα πάρουν λιγότερα λεφτά «στην τσέπη» από όσα δικαιούνται, αφού θα αφαιρεθούν πρώτα οι δικές τους οφειλές, μαζί με τις προσαυξήσεις τους.

Ωστόσο η Τρόικα έχει συστήσει και τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, όπως τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης προειδοποίησης για τα χρέη 2,3 εκατομμυρίων μικροοφειλετών, που χρωστάνε συνολικά 1,1 δισ ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Περαιτέρω, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει και άλλα σχέδια αναγκαστικής είσπραξης, όπως η χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, η ανάθεση ρόλου «εισπράκτορα» στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ που θα αποδεσμευτούν από άλλα καθήκοντα μετά τις συγχωνεύσεις των εφοριών, αλλά και η ενεργοποίηση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών που θα «ξετινάξει» 5.770 οφειλέτες με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Η τρόικα ζητά, επίσης, πιο αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα, τις κατασχέσεις κινητών και ακινήτων ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.


Πηγή: newmoney

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι έφοροι ρυθμίζουν τις οφειλές μέχρι 24 δόσεις μηνιαίως με προσαύξηση 1% "

Leave a reply