[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη 300.000 Έλληνες
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


 Της Ρούλας Σαλούρου


Σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιμήκυνση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανέργων επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα δραματική πραγματικότητα: Παράλληλα με την εκτόξευση της ανεργίας και την εκτίναξη της φτώχιας, αυξάνονται δραματικά και οι ανασφάλιστοι Έλληνες. Εκτιμάται, ότι εντός του τρέχοντος έτους, οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν καμία δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, θα φθάσουν τις 300.000 από τις 100.000 που υπολογίζονταν το 2012. Μακροχρόνια ανεργία, φτώχια, αλλά και ανασφάλιστη εργασία που μέσα σε τρία χρόνια πραγματοποίησε άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων φθάνοντας στο 35%, είναι κάποιες από τις αιτίες του φαινομένου. 
 
Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι μένουν ανασφάλιστοι λόγω της κρίσης και της μακροχρόνιας ανεργίας, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που αφορούν στη δαπάνη για νοσήλεια όσων έχουν βιβλιάριο ανασφάλιστου. Η δαπάνη αυτή το 2010 ήταν 72,35 εκατ. ευρώ, το 2011 ανήλθε στο79,75 εκατ. ευρώ ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχε ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ. 
 
Μάλιστα, οι κάτοχοι του συγκεκριμένου βιβλιαρίου καλύπτονται μόνο για ιατρικές εξετάσεις στα Δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται μόνο αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, κι επομένως τα φάρμακα πρέπει να πληρώνονται από την τσέπη τους. 
 
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και παρατεταμένη ύφεση, αναμένεται εντός του 2013 να «κλείσει» την πόρτα του ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που ήδη βρίσκονται στη λίστα ανεργίας για δύο και πλέον χρόνια και αδυνατούν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο ενσήμων προκειμένου να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους. 
Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται κυρίως οι άνεργοι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΑΕΔ καλύπτει ιατροφαρμακευτικά τους ανέργους έως και δύο χρόνια από την έναρξη της επιδότησης ανεργίας ενώ η κάλυψη επεκτείνεται έως το 2014 κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης ο Οργανισμός χορηγεί ειδικά προγράμματα κάλυψης σε νέους ανέργους έως 29 ετών και σε ανέργους άνω των 55 ετών. 
 
Μια νέα κατηγορία ανασφάλιστων πολιτών που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας αποτελείται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και «χάνουν» την κάλυψη των ταμείων τους. 
 
Οι έμποροι ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμούν ότι εντός του 2013 τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και ζητούν τη λήψη μέτρων, έστω και την ύστατη στιγμή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι έμποροι που αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. 
 
Ήδη, έχουν στείλει επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, ζητώντας αφενός πάγωμα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις, αφετέρου τη δυνατότητα πληρωμής δυο διμήνων (120 εργάσιμες ημέρες) για να υπάρχει ετήσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (για την εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων προς όλους τους ασφαλισμένους της χώρας). 
 
Παράλληλα, ζητούν διαχωρισμό του ασφαλίστρου υγείας από αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς, να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί για την υγεία. 
 
Χωρίς ασφάλιση κινδυνεύουν να μείνουν και χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή του νέου συστήματος ασφάλισης και του εργόσημου που ισχύει για τους εργάτες γης.
 


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη 300.000 Έλληνες"

Leave a reply