[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θα στηθούν τέσσερις κάλπες στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Πύργο της Βαβέλ θυμίζει η Βουλή μετά την απόφαση -όπως όλα δείχνουν- να στηθούν... τέσσερις κάλπες ώστε να παραπεμφθούν οι πρωταγωνιστές και υπαίτιοι του ζητήματος που ανέκυψε με τη λίστα Λαγκάρντ.

Η Βουλή είναι χωρισμένη και τέσσερις θα είναι οι προτάσεις για Προκαταρκτική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Η πρώτη πρόταση προέρχεται από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα οποία κατέθεσαν κοινή πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ η τρίτη θα κατατεθεί από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την Χρυσή Αυγή και θα παραπέμπει τον Λουκά Παπαδήμο και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το γεγονός ότι η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει από την διαδικασία τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και πληγεί η κυβερνητική συνοχή. Ετσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τα πυρά τους εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφού θεωρείται «αδύναμος κρίκος» στην όλη υπόθεση ενώ γίνονται προσπάθειες να μπει στο κάδρο και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Κοινή πρόταση Καμμένου-Χρυσής Αυγής
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρότασή του για Προκαταρκτική επιτροπή για μικροκομματικούς λόγους που δεν έχουν σχέση με την αναζήτηση της αλήθειας και την πολιτική βούληση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ετσι, και τρίτη κάλπη θα στηθεί στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αφού η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η τέταρτη κάλπη θα στηθεί για τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε συναντηθεί και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, από τον οποίο απέσπασε το «ναι» στην πρόταση για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται πως η Χρυσή Αυγή έχει 18 βουλευτές, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ με το «ναι» του κ. Νικολόπουλου οι υπογραφές που συγκεντρώνονται φτάνουν τις 37, ξεπερνώντας των αριθμών των τριάντα που χρειάζεται για να στηθεί κάλπη.

Ο κ. Καμμένος έκανε γνωστό πως η πρόταση του κόμματός του θα κοινοποιηθεί σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές και ήδη έχει συνομιλήσει με τους περισσότερους εξ αυτών.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Βενιζέλου
Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Όπως είχε προαναγγελθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερενηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να γίνει έρευνα για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και για τους δύο, καθώς και επιπλέον του αδικήματος της πλαστογραφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επισημαίνει πως η πρόταση υποβάλλεται για τη διερεύνηση των γεγονότων και ευθυνών που έχουν ήδη προκύψει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, «με την επιφύλαξη να ζητηθεί επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, αναλόγως της πορείας της έρευνας και των στοιχείων που τυχόν θα προκύψουν για πρόσωπα, αδικήματα ή περιστάσεις τελέσεως που δεν περιλαμβάνονται εδώ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους προϊσταμένων για τη διαχείριση της Λίστας Λαγκάρντ, από το 2010 έως σήμερα, ενώ τονίζει πως «μοναδικός της πρότασης είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η άρση του καθεστώτος της γενικευμένης φοροασυλίας που απολαμβάνει η εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Τι λέει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίσθηκαν ξαφνικά πανέτοιμα να παραπέμψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνον, για νόθευση εγγράφου και μόνον, και υπέβαλαν αμέσως, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρόταση δίωξης εναντίον του αποκλειστικά για το αδίκημα της νόθευσης του εγγράφου. Ποιού εγγράφου; Αυτού που κρατούσε στο συρτάρι του ο κ. Βενιζέλος επί 14 μήνες. Ούτε λέξη για την υπεξαγωγή του εγγράφου αυτού από Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο από την ημέρα παραλαβής του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012. Ούτε λέξη για τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας αυτής, με 2062 καταθέτες επί 2,5 και πλέον χρόνια, κατά τα οποία τα ίδια πρόσωπα, ως Υπουργοί Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, επέδραμαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των αδυνάμων. Τελικώς, το αδίκημα κατά τη Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι ότι απεκρύβη από το Δημόσιο, στο σύνολό του, και επί 2-2,5 χρόνια, ένα στοιχείο- πειστήριο πολύτιμο για την είσπραξη φόρων, που παρείχε πληροφορίες για 2.062 καταθέτες, αλλά μόνον ότι το αρχείο αυτό, που ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ερμητικά κρυφό από το Δημόσιο και από τη Βουλή, περιείχε 3 ονόματα λιγότερα, τα ονόματα των ανωτέρω προσώπων.

»Όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, εξεγείρονται με την υποκρισία και την μεθόδευση μιας ακρωτηριασμένης, αποσπασματικής και μονομερούς κατηγορίας, που, δια της έντεχνης διατύπωσής της, ωφελεί και τον κ. Παπακωνσταντίνου (αφήνοντάς τον στο απυρόβλητο για όλη την περιγραφόμενη στην παρούσα συμπεριφορά του και παρέχοντάς του αυτοτελώς υπερασπιστικά επιχειρήματα που δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία της δικογραφίας) και, τελικώς, εξυπηρετεί πρωτίστως την πολιτική σκοπιμότητα στήριξης του Ε. Βενιζέλου, αδιαφορώντας για τις ευθύνες του για τη βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Τέτοιες μεθοδεύσεις σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν την αλήθεια, ούτε, βέβαια, την ανάγκη διαφάνειας, δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών».

«Γάλαζιοι» υπουργοί και στελέχη δεν θέλουν να στηρίξουν τον Βενιζέλο
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τη διαφαινόμενη απροθυμία υπουργών και στελεχών του κόμματος να υποστηριχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος.
Το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μείνει αμέτοχο στη σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κλίμα επιβαρύνεται γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας διαμηνύεται ότι είναι λάθος να στηριχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Τα μηνύματα που έχουν φθάσει από πολλά σημεία του κομματικού μηχανισμού είναι αρνητικά για την κεντρική απόφαση του Πρωθυπουργού να μείνει στο απυρόβλητο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς δεν μπορούσε να τορπιλίσει ο ίδιος τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ψυχρολουσία και στο ΠΑΣΟΚ
Το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την οποία συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύσκεψη εργασίας.

Αρκετοί βουλευτές ανησυχούν από τον ανοιχτό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Βενιζέλου και ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή αφού φοβούνται ότι πολλοί θα θελήσουν να καταδικάσουν και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα έμπειρα κομματικά στελέχη αποφεύγουν να στηρίξουν ανοιχτά τον κ. Βενιζέλο και αρνούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές με το επίμαχο θέμα. Ανησυχία υπάρχει στην Ιπποκράτους και για την ψηφοφορία στη Βουλή όχι γιατί εκτιμούν ότι μπορεί να έχει τύχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή ο κ. Βενιζέλος ενδέχεται να βγει τραυματισμένος από τη διαδικασία.

Η Ιπποκράτους απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζητείται η διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τον κ. Βενιζέλο εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε μιλήσει για «πολιτικό ρεσάλτο» και για «εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως είπε «θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να λειτουργήσει, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Δεν θέλει να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αποκτήσει προοπτική, τώρα που έχουμε αποκτήσει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο αναφοράς».

Απώλειες και στη ΔΗΜΑΡ εξαιτίας Βενιζέλου
Δύο βουλευτές έχασε ο Φώτης Κουβέλης, τους κκ. Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά επειδή ήθελαν να παραπεμφθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Οι δύο βουλευτές διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα όταν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να παραπεμφθεί ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: iefimerida

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θα στηθούν τέσσερις κάλπες στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ"

Leave a reply