[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κίνα: Παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Τη μεγαλύτερη διεύρυνση εμφάνισε το 2008 η «ψαλίδα» μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων στην Κίνα και, παρά το σχετικό κλείσιμό της έκτοτε, παραμένει μεγάλη σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε το Πεκίνο για πρώτη φορά από το 2001.  

Η γεφύρωση του εισοδηματικού χάσματος, που κινείται παράλληλα με όλες τις εντεινόμενες εσωτερικές αποκλίσεις τις οποίες έχει φέρει στην Κίνα η άνιση οικονομική ανάπτυξη (όπως η απόσταση μεταξύ των σύγρονων παραθαλάσσιων, κυρίως, αστικών κέντρων με τα κέντρα στην επαρχία), αποτελεί μία από τις κορυφαίες προκλήσεις της νέας κινεζικής ηγεσίας.

Το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή τις τιμές του δείκτη Gini για τα τελευταία χρόνια – ο Gini είναι ο πιο διαδεδομένος μακροοικονομικός δείκτης για τον υπολογιασμό της εισοδηματικής ανισότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα κορυφώθηκε το 2008, με τον δείκτη να φτάνει το ρεκόρ του 0,491. Πέρυσι, ο δείκτης υποχώρησε στο 0,474, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας Μα Ζιαντάνγκ.

Το Πεκίνο είχε σταματήσει να ανακοινώνει την πορεία του δείκτη το 2001, λέγοντας ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία για τα υψηλά εισοδήματα ώστε να τον υπολογίσει με ακρίβεια. Τότε ο δείκτης βρισκόταν στο 0,412 για το 2000.


Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κίνα: Παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών"

Leave a reply