[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ηλεκτρισμός από την υγρασία (video)
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ένα φιλμ από πολυμερή υλικά παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όταν έρχεται σε επαφή με υγρές επιφάνειες



Για πρώτη φορά στα «τεχνολογικά» χρονικά επιστήμονες κατόρθωσαν να παραγάγουν ηλεκτρισμό από μια υγρή επιφάνεια. Πρόκειται για ένα φιλμ από πολυμερή υλικά το οποίο συσπάται – περίπου όπως ένας τεχνητός μυς – όταν εκτίθεται σε υγρασία. Με τον τρόπο αυτό παράγει μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες μπορούν να αποθηκευθούν σε μια μικρή γεννήτρια.

Η ανακάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει μικρές συσκευές που φοριούνται στο σώμα ή για να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε απομονωμένες περιοχές.

Καινούργιο κόλπο με παλιό υλικό
Το φιλμ έχει ως βάση του το polypyrole, ένα πολυμερές υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε ανάλογες προσπάθειες αλλά χωρίς επιτυχία.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ το συνδύασαν όμως με ένα άλλο πολυμερές, το polyolborate, δημιουργώντας μια πιο σύνθετη διάταξη η οποία μιμείται δομές που υπάρχουν στους μυς και σε ιστούς των φυτών οι οποίοι αντιδρούν σε αλλαγές στην υγρασία.

Όταν έρχεται σε επαφή με μια υγρή επιφάνεια το φιλμ αρχίζει με έναν εντυπωσιακό τρόπο να «λυγίζει» γρήγορα πάνω-κάτω σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Η ενέργεια από αυτή την κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό με τη βοήθεια μιας στρώσης πιεζοηλεκτρικού υλικού. Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», η πίεση-τάση του υλικού παράγει «ριπές» ηλεκτρισμού με συχνότητα περίπου 0,3 Hertz και ανώτατη τάση 1 Volt – ισχυρότερη από τα περισσότερα υλικά αυτού του είδους.

Αν και ακούγεται «μικρό» σε παραγωγή, το επίτευγμα είναι σημαντικό αφού πρόκειται για την πρώτη φορά που ηλεκτρισμός παράγεται από μια υγρή επιφάνεια. Οι ερευνητές άλλωστε θεωρούν ότι, με ορισμένες βελτιώσεις, σύντομα το φιλμ τους θα είναι σε θέση να φορτίζει μικροσυσκευές αντλώντας την… κινητική του ενέργεια από κάθε είδους υγρασία – από το νερό ή και από τον ιδρώτα του ανθρώπινου σώματος.

Το φιλμ συσπάται όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία παράγοντας ηλεκτρισμό (Πηγή Dr Ning Zhang)

Δείτε και το σχετικό βίντεο






Πηγή: tovima

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ηλεκτρισμός από την υγρασία (video)"

Leave a reply