[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ποιοι θα πληρώσουν τα «σπασμένα» στα έσοδα
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Σε τρεις πηγές εσόδων εναποθέτει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν οι αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν από τον Ιανουάριο και συνεχίζονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για τους φόρους ακινήτων που εισπράττονται(;) μαζικά αυτούς τους μήνες και μέχρι τον Μάιο, τα 2,5 εκατομμύρια ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους παραλήπτες τους το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, και βέβαια για τους 24.700 φορολογούμενους, που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, αναντίστοιχα με τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Παράλληλα με τα παραπάνω βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κινητοποιήσει στο έπακρον τον ελεγκτικό μηχανισμό, με την Οικονομική Αστυνομία να αναλαμβάνει να δώσει ακόμα εντονότερα στίγμα καταδίκης της παραβατικής συμπεριφοράς σε επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θεωρούνται κλασικές εστίες φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή σύλληψη δύο γιατρών για φακελάκι και έκδοση «κουτσής» απόδειξης σε σχέση με το ποσό της αμοιβής που είχε εισπράχθηκε

Η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αν και μέχρι σήμερα τα μηνύματα περισσεύουν και η αποτελεσματικότητα αναζητείται…

Τα στοιχεία που έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι και το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου τα έσοδα εμφάνισαν αποκλίσεις από τους στόχους.

Αν και όπως επισημαίνεται αρμοδίως είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η πορεία των εσόδων παρακολουθείται σε καθημερινή βάση και οι ελπίδες για την άμεση αναστήλωσή τους εναποτίθενται σε τρεις σημαντικές δεξαμενές εσόδων καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένονται εισπράξεις από:

1. Τους φόρους στα ακίνητα. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση και στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση του ΦΑΠ του 2010.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Επίσης στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου θα καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω τη ΔΕΗ. Οι «ουρές» των φόρων ακινήτων (ΦΑΠ και χαράτσι) για το 2013 υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

2. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν ταχυδρομηθεί περίπου 2,5 εκατ. «ραβασάκια» σε οφειλέτες του Δημοσίου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Προτεραιότητα δίνεται στα νέα χρέη, δηλαδή σε αυτά που δημιουργήθηκαν το 2012 και μέχρι τις 3.000 ευρώ.

3. Τους 24.700 καταθέτες εξωτερικού. Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων προκειμένου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που έβγαλαν στο εξωτερικό που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Παρότι στην πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι αυτοί εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις αποκλίσεις, υπάρχουν προσδοκίες για άντληση σημαντικών εσόδων, καθώς στους υπόλοιπους θα βεβαιωθούν επί της διαφοράς φόροι με συντελεστή έως και 45%.



Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ποιοι θα πληρώσουν τα «σπασμένα» στα έσοδα"

Leave a reply