[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γεμάτη ατζέντα πριν από την άφιξη της τρόικας
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO



Όλα τα ανοικτά μέτωπα ενοψει της άφιξης της τρόικας, αλλά και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα βρεθουν στο τραπέζι της συζήτησης των τριων πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα ανοίξουν κατά προτεραιότητα μπροστά τους, τους φακέλους «Αποκρατικοποιήσεις» και «Ανεργία», για να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα προκεμένου να προχωρήσουν τα ζητήματα αυτά.

Παράλληλα θα διερευνηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, και το πως μπορεί να διευρυνθεί περισσότερο το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθώς οπως σημείωναν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η πολιτική υποστήριξη των τριών κομμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ισχύ της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσα ζητήματα, εκτός της οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών ή άλλων κοινωνικών ομάδων που μπορεί να προκύψουν.
 
Το κεφάλαιο "αποκρατικοποιήσεις", που συζητήθηκε μάλιστα σε ειδική σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό επείγει, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο που θα εξετάσει η τρόικα με την άφιξή της στην Αθήνα, πριν πει το ναι για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Στον τομέα αυτό, αναμένονται εξελίξεις μέσα στον Απρίλιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν τις εταιρίες ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
 
Το άλλο μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και θα συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών είναι η ξέφρενη πορεία των ποσοστών της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους της χώρας. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή "δεν γίνεται αυτή τη στιγμή οι νέοι της Ελλάδας να είναι οι πιο μορφωμένη γενιά που έχει περάσει και να μην έχει τη δυνατότητα να βρει εργασία. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί χθες". Ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηριζουν την κυβέρνηση, αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα εφαρμοστούν άμεσα.
 
Ένας άλλος σκόπελος που θα βρει μπροστά της η τρικομματική κυβέρνηση στους επόμενους μήνες είναι και το θέμα των απομακρύνσεων υπαλλήλων από το δημόσιο. Με δεδομένο ότι υπάρχει ασάφεια στη σχετική διάταξη στο μνημόνιο η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα και να βρει λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές. Άλλωστε, το ζήτημα της κινητικότητας και του πλεονάζοντος προσωπικού θα έρθει στην επιφάνεια αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο συρρίκνωσης των υπουργείων και εφαρμοστούν τα νέα οργανογράμματα, καθως απο εκεί θα προκύψουν ποιοι χρειάζονται για τη στελέχωση των υπηρεσιων του δημοσίου και ποιοι περισσεύουν.
 
Στη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνει ενημέρωση από τον Αντώνη Σαμαρά και για το θέμα του νέου ΕΣΠΑ και των χρημάτων που εξασφάλισε η χώρα μας από τον νέο μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα πάρουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ζητήσει από τα στελέχη του να ενημερώνουν τους κυβερνητικούς εταίρους και για το νομοθετικό έργο.
 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν και τα της επίσκεψης του Φρανσουα Ολάντ στην Αθήνα, η οποία είναι διαίτερα σημαντική, καθώς Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινές συνισταμενες αναφοράς στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος είναι ισχυρός σύμμαχος της χώρας μας, τόσο στο ζήτημα της ανεργίας, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τους νέους άνεργους, με προϋπολογισμό 6 δισ., από τα οποία η Ελλάδα θα πάρει τα περισσότερα από κάθε άλλο κράτος χρήματα, όσο και στο θέμα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπου ο κ. Ολαντ είχε αντιταχθεί σθεναρά κατά της μείωσης των σχετικών κονδυλίων.
 
Η συγκεκριμένη σύσκεψη πάντως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα καθήσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση των δύο κομματικών σχηματισμών με στόχο την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς.



Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γεμάτη ατζέντα πριν από την άφιξη της τρόικας"

Leave a reply