[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο από τη βροχή μετεωριτών
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Τον κόσμο με... ανοιχτό στόμα άφησε η πτώση πολλών μετεωριτών ή πολλών κομματιών ενός μετεωρίτη


Τον τραυματισμό περίπου 1.000 ανθρώπων προκάλεσαν οι μετεωρίτες, οι οποίοι έπεσαν στην περιοχή των Ουραλίων Όρεων, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, Μιχαήλ Γιούρεβιτς. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε σπασμένα τζάμια ή χτυπήματα, ενώ 112 άνθρωποι χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο. Για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο μιλούν οι ειδικοί. Δεν λείπουν, πάντως, και οι θεωρίες συνωμοσίας, με το γνωστό εθνικιστή Ρώσο πολιτικό Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι να υποστηρίζει πως οι λάμψεις και οι δονήσεις οφείλονται σε δοκιμές νέων όπλων από τις ΗΠΑ.



«Ο αριθμός των τραυματιών φθάνει περίπου τους 950», δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 500 τραυματίες στην περιοχή, στην πλειονότητά τους από θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι ο μετεωρίτης ήταν βάρους περίπου 10 τόνων και μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα τουλάχιστον 54. 000 χιλιομέτρων ανά ώρα ενώ εξερράγη περίπου 30 έως 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.



Ειδικές ομάδες έχουν σπεύσει στο σημείο για να βρουν υπολείμματα του μετεωρίτη που, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, ταξίδευε τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία του.

Πάντως, η NASA δεν συνδέει την έκρηξη του μετεωρίτη πάνω από τη Ρωσία με το πέρασμα του αστεροειδή που θα συμβεί αργότερα, απόψε.



Ένας Βρετανός ειδικός, ο Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών σήμερα στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.



«Θα έπρεπε να το ψάξω πολύ για να βρω στην ιστορία ένα οποιοδήποτε συμβάν κατά το οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τραυματίστηκε από ένα τέτοιο αντικείμενο... Είναι πάρα πολύ σπάνιο να έχουμε ανθρώπινα θύματα», διαβεβαίωσε ο Μάσεϊ.

Η πτώση των μετεωριτών, ανέφερε και ο ειδικός, δεν σχετίζεται με το πέρασμα ενός αστεροειδούς πολύ κοντά στη Γη, καθώς πρόκειται να πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.700 χλμ. το απόγευμα σήμερα.


Τρύπα από μετεωρίτη στη λίμνη Chebarkul

Είναι πολύ σπάνιο μεγάλα αντικείμενα να αντιστέκονται στην τριβή που αναπτύσσεται και να μην αποσυντίθενται, πρόσθεσε ο Μάσεϊ, αλλά ακριβώς αυτό συνέβη στα Ουράλια.
«Οι Αμερικανοί δοκίμασαν νέα όπλα»

Λίγες ώρες μόνο μετά το χτύπημα του μετεωρίτη, ο γνωστός για τις ριζοσπαστικές του απόψεις, εθνικιστής Ρώσος πολιτικός, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, υποστήριξε ότι οι λάμψεις και οι δονήσεις που έγιναν αισθητές στην χώρα δεν προκλήθηκαν από την πτώση μετεωριτών, αλλά από τις δοκιμές των ΗΠΑ σε νέα όπλα.

«Αυτοί δεν είναι μετεωρίτες που πέφτουν, αλλά οι Αμερικανοί που δοκιμάζουν νέα όπλα», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ζιρινόφσκι, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. «Τίποτα δεν θα πέσει εκεί πέρα ποτέ. Και αν πέσει, θα το έχουν προκαλέσει άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι οι υποκινητές των πολέμων, αυτοί που ξεκινούν τις προκλήσεις», τόνισε ο Ρώσος πολιτικός.

Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του, πρόσθεσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επιχείρησε να ενημερώσει για την «πρόκληση» το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά δεν μπορούσε να τον βρει.






STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο από τη βροχή μετεωριτών"

Leave a reply