[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εξαφανίστηκε το ιστορικό έγγραφο διάλυσης της ΕΣΣΔ
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ και η Σοβιετική Ενωση υπάρχει ακόμη!


Εάν αυτό στο οποίο στηρίζεται ένα κράτος για να συνεχίσει να υπάρχει είναι συμφωνίες και έγγραφα, τότε η είδηση ότι το πρωτότυπο κείμενο της συμφωνίας για τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχει χαθεί, ανατρέπει την ιστορία όπως την ξέρουμε και γυρνάμε πίσω στο 1991.


Η απώλεια του επίσημου κειμένου των Συμφωνιών Μπελοβέζα, με το οποίο τη θέση της Σοβιετικής Ενωσης έπαιρνε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, έγινε γνωστή πριν από μερικές ημέρες και μάλιστα από τα χείλη ενός εκ των υπογραφόντων, του πρώην ηγέτη της Λευκορωσίας Στάνισλαβ Σούσκεβιτς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον τότε επικεφαλής του Ανώτατου Σοβιέτ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, το εν λόγω έγγραφο το είχε φυλαγμένο στο αρχείο του, όμως όταν ξεκίνησε να ψάχνει στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν στη συγγραφή της βιογραφίας του, δεν το βρήκε πουθενά! Οπως, λοιπόν, ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης, το πιθανότερο είναι ότι η Συμφωνία της Μπελοβέζα κλάπηκε από αγνώστους, μάλλον για να πουληθεί σε κάποιον συλλέκτη.


Η ανησυχία να μην μπορεί να αποδειχθεί με έγγραφα η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης πάντως υποχώρησε, αφού μετά τον σχετικό σάλο που ξέσπασε, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει επίσημο αντίγραφο της ιστορικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν: «Εχουμε ένα μοναδικό αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου. Είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά δεν παύει να είναι ένα αντίγραφο».

Το κείμενο της συνθήκης βρέθηκε στα χέρια του Σούσκεβιτς, καθώς η συμφωνία για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης υπεγράφη στη Λευκορωσία και συγκεκριμένα στην κρατική ντάτσα κοντά στο Βισκούλι στο δάσος της Μπελοβέζας. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από τους ηγέτες τριών εκ των 15 δημοκρατιών που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ενωση στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 και συγκεκριμένα από τον Μπόρις Γιέλτσιν για τη Ρωσία, τον Στάνισλαβ Σούσκεβιτς για τη Λευκορωσία και τον Λέονιντ Κράφτσουκ για την Ουκρανία.

Αμφισβήτηση

Η κίνηση των τριών ανδρών είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία στερείται νομικής βάσης. Βέβαια, οι όποιες αμφιβολίες διαλύθηκαν περίπου 13 ημέρες μετά με την υπογραφή, στις 21 Δεκεμβρίου του 1991, από όλα τα μέλη της Ενωσης του πρωτοκόλλου της Αλμα-Ατα, ενώ η χαριστική βολή, που ήταν η αναγνώριση του τετελεσμένου, ήρθε τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, με την παραδοχή του προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης Γκορμπατσόφ ότι η ΕΣΣΔ χρεοκόπησε και διαλύεται και την εν συνεχεία παράδοση του Κρεμλίνου και όλων των αρμοδιοτήτων του στον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν.


Πηγή: e-go

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εξαφανίστηκε το ιστορικό έγγραφο διάλυσης της ΕΣΣΔ "

Leave a reply