[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στο φως ο "θησαυρός" του Τίτο
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θα επιτρέψει να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS), όπου φυλάσσεται η κληρονομιά του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ισόβιου ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου.

Στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, η πρώην προεδρία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) αποθήκευσε τους θησαυρούς του Τίτο μετά το θάνατό του.

"Στις αρχές της εβδομάδας στείλαμε επιστολή στο δικαστήριο του Βελιγραδίου, ενώπιον του οποίου διεξάγεται συζήτηση για την κληρονομιά του πρώην προέδρου. Αναφέραμε ότι ως νόμιμοι διάδοχοι της προεδρίας της SFRJ συμφωνούμε να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια. Εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου, ο οποίος θα παραστεί στο άνοιγμα ορίστηκα εγώ" δήλωσε ο Όλιβερ Άντιτς, σύμβουλος του σέρβου προέδρου.

Ο δικαστής θα ορίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια και πρώτα θα αναζητηθεί κατάλογος με τα πολύτιμα αντικείμενα που περιέχουν.

Σε 11 σάκους που φυλάσσονται στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας, όπως υποθέτουν δικηγόροι, ενδέχεται να βρίσκονται οι τελευταίοι έξι προεδρικοί μισθοί του Τίτο, συγγραφικά δικαιώματα, χρυσός και κοσμήματα.

Εκεί βρίσκεται ό,τι κατασχέθηκε μετά το θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας από την προεδρική βίλα.

Οι δικηγόροι των κληρονόμων του Τίτο είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση του προέδρου της Σερβίας.

Η Βιολέτα Κότσιτς Μίρατσεκ, η οποία εκπροσωπεί το γιο του Τίτο, Μίσα, και την εγγονή του, Ζλάτιτσα, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Ο δικαστής σε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα θα ορίσει ημερομηνία και θα ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους.

"Ό,τι βρεθεί θα διασταυρωθεί με καταλόγους που έχουν παραδοθεί και άλλα ιδρύματα στο δικαστήριο" ανέφερε η Κότσιτς Μίρατσεκ.


Πρόβλημα υπάρχει με τους καταλόγους που έπρεπε να παραδώσει το Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, πρώην Μουσείο "25ης Μαΐου".

Το Μουσείο δεν ικανοποίησε τα αιτήματα του δικαστηρίου για αποστολή καταλόγου με τα εκθέματα που βρίσκονται εκεί τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο για παρεμπόδιση της δικαστικής διαδικασίας.

Τα ΜΜΕ εδώ και χρόνια εικάζουν ότι σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Τίτο, κυρίως έργα τέχνης και πολυάριθμα δώρα που λάμβανε επί δεκαετίες από άλλους ηγέτες, λεηλατήθηκε και ότι μετά το θάνατό του πολλά πολύτιμα αντικείμενα χάθηκαν.

Υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: nooz 

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στο φως ο "θησαυρός" του Τίτο"

Leave a reply