[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κυριαρχία της Δύσης υπό απειλή
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Le Monde / Της Sylvie Kauffman


... είναι άρρωστη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο προτού αρχίσει να βελτιώνεται. Η ευρωζώνη μπορεί να μη διαλύθηκε πέρυσι, αλλά η κάθοδός της στην κόλαση θα συνεχιστεί. Το δημοσιονομικό βάραθρο μπορεί να αποφεύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το πρόβλημα με το όριο του χρέους θα εμφανιστεί και πάλι σε δύο μήνες. Στο μεταξύ, η Ασία ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει...


Αυτή...
... είναι η εικόνα του κόσμου, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές. Υπάρχουν όμως - ευτυχώς - και κάποιοι που είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Οπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν, για παράδειγμα, που σε άρθρο του τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» αναφερόταν στην περίφημη φράση του Φραγκλίνου Ρούzβελτ: «Η παρακμή είναι μια επιλογή: το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι τον ίδιο τον φόβο». Η παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε από τη Δύση και ήταν μια τόσο ιδιοφυής εφεύρεση ώστε όλος ο κόσμος προσπάθησε να την αξιοποιήσει προς όφελός του. Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται σήμερα η κυριαρχία της Δύσης. «Δεν υπάρχει ούτε μία πλευρά της δυτικής κυριαρχίας που οι αναδυόμενες χώρες να μην είναι διατεθειμένες να αμφισβητήσουν», σημειώνει ο Βεντρίν. Πρέπει λοιπόν να πέσουμε στη μελαγχολία και στην απαισιοδοξία; Οχι, απαντά ο Βεντρίν, που θαυμάζει την αισιοδοξία των Αμερικανών. «Οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και η μετεωρική άνοδος των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν μπορεί να συγκαλύψει τις αδυναμίες τους».

Ο κόσμος...
... τον οποίο φαντάζεται ο Βεντρίν δεν θα είναι ασφαλώς ένας κόσμος που θα διαμορφώνεται μόνο από τη Δύση, ούτε όμως ένας κόσμος όπου η Κίνα θα πάρει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως κυρίαρχης δύναμης. «Ο μετααμερικανικός κόσμος δεν είναι προ των πυλών», προβλέπει ο πρώην υπουργός. «Αυτό που θα καθορίσει την παγκόσμια πολιτική είναι ο ανταγωνισμός». Και για να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε ένα αβέβαιο περιβάλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη όχι μόνο πρέπει να επενδύσουν σε μια ανάπτυξη σε υγιείς βάσεις και να επανανομιμοποιήσουν τη δημοκρατική διαδικασία, αλλά και να δράσουν από κοινού. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις του αμερικανικού ιδρύματος National Intelligence Council: μπορεί το 2030 η Κίνα να είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ασία να ξεπεράσει τις δυτικές χώρες στον στρατιωτικό και στον οικονομικό τομέα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη θέση του «πρώτου μεταξύ ίσων».

Το NIC προβλέπει επίσης ότι οι μεσαίες τάξεις θα γίνουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου ο σημαντικότερος οικονομικός και κοινωνικός τομέας. Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά στην Ιστορία οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη θα ανήκουν το 2030 στις μεσαίες τάξεις και όχι πια στις φτωχές τάξεις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. «Και αυτή η αλλαγή θα είναι τεκτονική».

Γιατί...
... αυτή η αλλαγή είναι τόσο σημαντική; Επειδή οι μεσαίες τάξεις στις αναδυόμενες χώρες έχουν τις ίδιες επιδιώξεις με τις μεσαίες τάξεις στη Δύση.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κυριαρχία της Δύσης υπό απειλή "

Leave a reply