[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Saxo Bank: Το 2013 η Γερμανία θα δοκιμαστεί απέναντι στην Ευρώπη
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Εντός του 2013 θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις βελτιούμενες συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πραγματική οικονομία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, εκτιμά η Saxo Bank, στις Οικονομικές Προβλέψεις της για το Α’ Τρίμηνο του 2013.

Η Saxo Bank εκτιμά ότι για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, από ό,τι εκτιμά η αγορά. Στην έκθεσή της η Τράπεζα αναφέρει ότι στις ΗΠΑ η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις – ένας τομέας που αντιπροσωπεύει το 65% των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης – είναι ο λόγος που οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των αναλύσεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις κατά μέσο όρο κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο +1.6% για το Α’ Τρίμηνο του 2013, όμως σύμφωνα με τη Saxo Bank, η ανάπτυξη θα πλησιάσει το +0.8%. Σε ότι αφορά στην Ευρώπη, η Saxo Bank πιστεύει ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά όπου θα δοκιμαστεί η στάση της Γερμανίας έναντι του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Γερμανία αναγκάζεται, σταδιακά, να αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αλλά και στις εξαγωγές της. Η Τράπεζα προβλέπει ότι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας και η ισχνή ανάπτυξη θα οδηγήσουν τις χώρες που ανήκουν στο λεγόμενο “Club Med” να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εφαρμόσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής, όπως κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της εκτύπωσης χρήματος, αφήνοντας την Bundesbank απομονωμένη. Η Saxo Bank είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το γεγονός ότι οι παραβιάσεις των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγνοηθούν για άλλη μια φορά, όταν η ανεργία σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσει να καλπάζει τους επόμενους μήνες.

Στην Ασία, η Saxo Bank έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Κίνα και στην ανάγκη να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το οικονομικό πείραμα της Κίνας είναι ήδη μια γενιά πίσω, έχοντας εφαρμοστεί από το 1979. Το επόμενο βήμα της Κίνας είναι, με εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις, να μετεξελιχθεί από τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία σε μια αναπτυγμένη οικονομική υπερδύναμη.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Saxo Bank αναφέρει τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσει η Κίνα για να γίνει αυτή η μετάβαση:

1. αύξηση ανταγωνισμού για να μειωθεί η διαφθορά,

2. ανάπτυξη των εγχώριων χρηματαγορών για να καλυφθεί ο αυξημένος πλούτος και η διαχείρισή του, και πιο σημαντικό από όλα,

3. επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, και ιδίως της περίθαλψης.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στη μετάβαση από μια οικονομία με υψηλή εξάρτηση στις υποδομές και τις εξαγωγές, σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία, με εγχώρια κατανάλωση και ζήτηση. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η τάση για αποταμίευση διοχετευτεί προς ένα πιο πλήρες δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας αλλιώς ο μέσος Κινέζος θα διατηρήσει το ποσοστό της αποταμίευσης στα επίπεδα του 40%-50% για πάντα.

Σχολιάζοντας τις Οικονομικές Προβλέψεις του Α’ Τριμήνου, ο Steen Jakobsen, Chief Economist της Saxo Bank, δήλωσε τα εξής: «Το θέμα της στήριξης της μικρο-οικονομίας εξακολουθεί να είναι το κύριo μήνυμα μας για το 2013, όπως ήταν και για το 2012. Χρειαζόμαστε περισσότερη μίκρο παρά μάκρο-οικονομία, καθώς ο μοναδικός πραγματικός πολλαπλασιαστής είναι η πίστη στους εαυτούς μας, και όχι η εκτύπωση χρήματος. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι για το 2013.

Εκτιμούμε ότι το 2013 θα είναι μια χρονιά μετάβασης, όπου στην αρχή θα συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, όμως σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι ο χρόνος τελειώνει και κάτι καινούργιο θα πρέπει να εφαρμοστεί – πράγμα πολύ θετικό. Το 99% είναι έτοιμο να δεχτεί τις αλλαγές, όμως το ερώτημα παραμένει, πότε θα ξυπνήσουν οι πολιτικοί;»

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Saxo Bank: Το 2013 η Γερμανία θα δοκιμαστεί απέναντι στην Ευρώπη"

Leave a reply