[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Ελένη της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO



Η Ελένη είναι από πέρσι μεταπτυχιακή φοιτήτρια, δουλεύει στο σχετικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα, μοιράζεται ένα μικρό διαμέρισμα με μια φίλη της που ζει ανάλογη κατάσταση.

Πέρσι η αμοιβή της από το ερευνητικό πρόγραμμα που τρέχει ήταν κοντά στα 650 ευρώ το μήνα και μόλις μετά βίας τα έβγαζε πέρα. Φέτος εξαιτίας των περικοπών στα ερευνητικά προγράμματα η αμοιβή της έπεσε κοντά στα 350 ευρώ και προφανώς δεν βγαίνει.

Ούτε το νοίκι δεν μπορεί να πληρώσει. Είναι αναγασμένη να πιάσει κι άλλη δουλειά, να δουλέψει σερβιτόρα ή να βρει κάποια δουλειά του ποδαριού προκειμένου να κερδίσει σχετική αυτονομία στη ζωή της.

Όμως αν το επιχειρήσει ξέρει ότι το μεταπτυχιακό θα δυσκολέψει. Επιπλέον γνωρίζει ότι ακόμη και αν πάρει το μεταπτυχιακό δύσκολα θα μπορέσει να βελτιώσει το εισόδημά της.

Και ευλόγως σκέπτεται μήπως είναι προτιμότερο να επιλέξει να γίνει σερβιτόρα. Αν έχει αντοχές θα επιλέξει και τα δυό και τη δουλειά του ποδαριού και το μεταπτυχιακό.

Ωστόσο είναι νέα, θέλει να ζήσει, να απολαύσει, να κατακτήσει αυτονομία, είναι μια νέα κοπέλα μορφωμένη, έχει τις εξηγήσεις και αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα πάσχει, το μοντέλο δεν την καλύπτει, την σπρώχνει αλλού και δεν το αντέχει.

Πολύ περισσότερο όταν βλέπει δίπλα της πρόσωπα ανεκπαίδευτα και εν πολλοις ανόητα να απολαμβάνουν εισοδήματα, σχέσεις, ευημερία και εξουσία πάνω της.

Εκεί εξεγείρεται, αμφισβητεί και στέκεται απέναντι σε ένα σύστημα που δεν ιεραρχεί τις ανάγκες, ούτε αποτιμά ορθολογικά την προσπάθεια, τον κόπο και τη γνώση.

Αντιθέτως αναγνωρίζει και αποδέχεται αξίες όπως αυτές της λαμογιάς, της κλοπής, ενός ανήθικου χωρίς αρχές εμπορίου.

Η Ελένη δεν έχει πολλές επιλογές σε αυτό το περιβάλλον.

Ότι πάντως κι αν επιλέξει θα σταθεί απέναντι στον υπάρχοντα κύκλο εξουσίας, το σύστημα θα τη βρει στο δρόμο, δεν απέχει πολύ από το να πετάει πέτρες, να σπάει βιτρίνες και να φτύνει όποιο πολιτικό ή τηλεαστέρα βρει στο δρόμο της.

Τις τελευταίες ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας ο κινέζος αντιπρόσωπος κατέγραψε με σχεδόν επιθετικό τρόπο ότι το οικονομικό μοντέλο της Δύσης τελειώνει και ότι ο κόσμος πρέπει να αναζητήσει καινούργιες αξίες, ικανές να τον ξανακινήσουν και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους.

Η Ελένη δεν έχει καμία σχέση με τους Κινέζους, απεχθάνεται το καθεστώς της ελεύθερης κομμουνιστικής αγοράς, από άλλες αφετηρίες εκκινεί, αλλά στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει.

Ότι το μοντέλο πάσχει, ότι οι αξίες του είναι ευτελισμένες και ότι το λγότερο χρειάζεται αναθεώρηση και αναστήλωση.

insideinfo

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...