[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πανικόβλητοι κλείνουν τους αντιδραστήρες
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στη σκιά της διεθνούς κατακραυγής για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε τον πυρηνικό εφιάλτη των τελευταίων τριών εβδομάδων, η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco), αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία στους τέσσερις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του ηλεκτροπαραγωγικού συγκροτήματος «Fukushima Daiichi».


Με μια σειρά ανακοινώσεων, η εταιρεία ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε για ακόμα μία φορά την ανικανότητά της να διαχειριστεί επιμελώς την κατάσταση που επικρατεί στους «πληγωμένους» από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις αντιδραστήρες 1,3 και 4 και κυρίως να δώσει εξηγήσεις στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σχετικά με τις ακριβείς ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων που εκλύθηκαν τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στις βορειοανατολικές ακτές του Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος της Tepco, Tsunehisa Katsumata, προανήγγειλε τη διάλυση των τεσσάρων αντιδραστήρων στις μονάδες του «Fukushima Daiichi», αλλά και την έναρξη κατεπείγουσας έρευνας με σκοπό να βολιδοσκοπηθεί η κοινή γνώμη της ομώνυμης επαρχίας, σχετικά με το εάν θα διακοπεί η λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6, και βεβαίως ποια θα είναι η τύχη του δεύτερου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού συγκροτήματος που εδρεύει στην περιοχή, του «Fukushima Daiini».

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλούς διακοπής της λειτουργίας του.

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο των συνολικά 50 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν σε τυχόν παρόμοιο περιστατικό τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστησαν οι μονάδες της Fukushima.

Σήμα κινδύνου για τις εκλύσεις ραδιενέργειας

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις γύρω από τον σμπαραλιασμένο πυρηνικό σταθμό, καταδεικνύουν μία εφιαλτική εικόνα: μόνο στην περίμετρο του αντιδραστήρα 1, ανιχνεύθηκαν υψηλές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131 σε επίπεδα κατά 3.355 φορές ανώτερα από το επιτρεπτό όριο.

Η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού, αφού ραδιενεργά σωματίδια, όπως καίσιο, στρόντιο και πλουτώνιο έχουν επιμολύνει σε σημαντικό βαθμό την περιοχή της Fukushima.

Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Tepco, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, πόσο δε μάλλον μετά και τις υψηλές μετρήσεις ραδιενεργών στοιχείων στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μόλις 330 μέτρων από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Ανησυχία ΙΑΕΑ για τα επίπεδα ραδιενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανησυχεί για τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται σε ένα ιαπωνικό χωριό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισήμανε στις αρχές της Ιαπωνίας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται σε ένα χωριό κοντά σε έναν κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα, είναι πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα, ανέφερε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ.

Το χωριό Ιιτάτε βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πυρηνικής μονάδας. Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι.

zougla

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...