[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στην κόψη του χρόνου η «μάχη» της Φουκουσίμα
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στο 5 (από 4 που ήταν) της επταβάθμιας κλίμακας αύξησαν οι ιαπωνικές αρχές τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1.

Την ίδια ώρα, επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική έκλυση ραδιενέργειας, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ιαπωνία.


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας και στο Τόκιο απόψε, ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός που ανησυχεί για τα προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φουκουσίμα.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Γιουκίο Αμάνο, θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΙΑΕΑ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αμάνο, δίνεται "μάχη με το χρόνο", προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1. "Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο" δήλωσε ο Αμάνο από το Τόκιο, μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Ναότο Καν.

Ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή.


Επίσης, πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα 3. Ατμός υψώνεται από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα και το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και στους αντιδραστήρες 5 και 6, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Οι Ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν πάντως να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπως δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

"Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μια φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο" πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες".

Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Παράλληλα, υυποσχέθηκε ότι το κράτος "θα θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό του" την κατάσταση.Η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια πάντως ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια "λύση Τσερνόμπιλ", να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα την στηρίξει.

Και η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών επεδίωξαν να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα και συμφώνησαν να παρέμβουν από κοινού για να περιορίσουν την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.Τραγικός ο απολογισμός

Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν φτάσει τους 6.434, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία. Ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία, ενώ συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...