[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ενα βήμα πριν από τον τίτλο ο Παναθηναικός
Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε χάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ σε τελικό πλέι οφ! Σιγά μην έχανε τώρα που είχε κάνει και το «μπρέικ» της έδρας την περασμένη Πέμπτη.

Οι «πράσινοι» ήταν… πιστοί με την παράδοση και με τη νίκη τους απέναντι στον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό της σειράς (78-66) βρίσκονται μια… ανάσα από την κατάκτηση και του φετινού τίτλου!

Σε περίπτωση που κερδίσουν για δεύτερη φορά τους «ερυθρόλευκους» στο ΣΕΦ την ερχόμενη Τετάρτη θα διατηρήσουν τα σκήπτρα της Α1 για 9η συνεχή χρονιά και για 13η τα τελευταία 14 χρόνια.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο! Εκεί που είχε το πλεονέκτημα της έδρας και όλα τα προγνωστικά ήταν υπέρ του μετά και το 3-0 στις φετινές αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό, ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν σαν πραγματικοί πρωταθλητές Ευρώπης στα δύο ματς των τελικών και απέδειξαν ότι παραμένουν τα αφεντικά της Α1. Τουλάχιστον προς το παρόν αφού με το 2-0 στις αποσκευές θα πάνε στο ΣΕΦ για το πρώτο «ματς μπολ» στους τελικούς. Με νίκη στέφονται πρωταθλητές. Με ήττα, ο Ολυμπιακός θα πάρει ανάσα ζωής!

Ο Μάικ Μπατίστ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκείνοι που άλλαξαν την εικόνα του παιχνιδιού και με τη «βρώμικη» δουλειά του Κώστα Τσαρτσαρή μπόρεσαν να πάρουν τα ηνία του αγώνα από έναν εξαιρετικό Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό ήταν και το διάστημα που οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούσαν τους… κυρίαρχους του παιχνιδιού, με τον Παναθηναϊκό να κάνει συντήρηση με τις ελεύθερες βολές (13/20) και τους φιλοξενούμενους να στηρίζουν πολλά στους Σπανούλη, Μαυροκεφαλίδη.

Βέβαια αυτό άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο, ενώ στην τελευταία περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» παρέδωσαν σώμα και πνεύμα! Με τη διαφορά στο +10 (72-62) οι «πράσινοι» είχαν «καθαρίσει» τη νίκη, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να χάνουν ακόμα και… κάρφωμα με τον Γιάννη Μπουρούση.

Με το ξεκίνημα του δεύτερο ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός άλλαξε άρδην την… ιστορία του αγώνα. Αν και οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στα δύο πρώτα δεκάλεπτα, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλησε να κάνει ό,τι και στο ΣΕΦ.

Να πάρει τον έλεγχο του αγώνα και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Με τον Διαμαντίδη να «ξυπνάει» από τον λήθαργο του πρώτου ημιχρόνου και τον Σπανούλη να… χάνει την σπιρτάδα του, οι «πράσινοι» πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα με 46-45 και έκτοτε το σκορ άλλαζε συνεχώς χέρια. Ένα τρίποντο του Νίκολας έστειλε τη διαφορά και στο +5 (58-53) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (60-58), ενώ ο Ολυμπιακός τελευταία φορά που ήταν κοντά στο σκορ ήταν το 60-60 με την έναρξη της τελευταίας περιόδου.

Εκτοτε το κατάμεστο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε… κατηφορικό για τους φιλοξενούμενους, αφού ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα επιμέρους 12-2 με το οποίο «σφράγισε» το 2-0 στους τελικούς. Ο Μάικ Μπατίστ ήταν ο κορυφαίος των «πρασίνων» στην επανάληψη και μαζί με τους Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή «έγραψαν» την ιστορία του ματς. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η άμυνα πάνω στον Σπανούλη που σημείωσε μόλις δύο πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και η καλή παρουσία του Νικ Καλάθη, ο οποίος έδωσε επιθετική πνοή και ρυθμό στον Παναθηναϊκό.

Οι γηπεδούχοι έδειξαν την υπεροπλία τους στους ψηλούς μαζεύοντας 12 ριμπάουντ περισσότερα (37 έναντι 25) ενώ χαρακτηριστική ήταν και η διαφορά των ομάδων στις βολές, με τους «πράσινους» να στήνονται 31 φορές στη γραμμή της φιλανθρωπίας και να παίρνουν 22 πόντους και τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν 7/9. Αυτή η διαφορά αποτέλεσε και το σημείο αναφοράς από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, οι οποίοι «φωνάζουν» για τα σφυρίγματα των Χριστοδούλου, Φούφη και Ψαριανού.

Για αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού η διαφορά των 21 βολών είναι τεράστια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κερδίσει το ματς. Μπορούσε και αυτό φάνηκε. Ομως, κάποια λάθη στο δεύτερο ημίχρονο σε συνδυασμό με την επιθετική αφλογιστία του Τεόντοσιτς δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να διεκδικήσουν τη νίκη.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι και βρέθηκε να προηγείται με 9-2 στο πρώτο τετράλεπτο του αγώνα. Η πολύ καλή άμυνα των «ερυθρολεύκων» έβγαλε εκτός αγώνα τους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έμειναν τρεις (τουλάχιστον) φορές με τη μπάλα στα χέρια.

Το «πείραμα Τέπιτς» δεν είχε αποτέλεσμα για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και άρχισε να ανακατεύει από νωρίς την τράπουλα. Παρόλα αυτά, ο Μαυροκεφαλίδης ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για το προβάδισμα του Ολυμπιακού στο δεκάλεπτο (12-19) ευστοχώντας συνέχεια σε σουτ από μέση απόσταση. Ο Φώτσης δεν ακολουθούσε τον φόργουορντ του Ολυμπιακού και οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να «ανοίξουν» την άμυνα των γηπεδούχων.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ανέλαβε δράση ο Βασίλης Σπανούλης! Ο 29χρονος γκαρντ πραγματοποίησε εκπληκτικό παιχνίδι και κρατούσε σταθερά τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ (26-33) μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου. Αν και ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε 31-33 οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν την καλή άμυνα και τις σωστές επιλογές στην επίθεση με αποτέλεσμα να φτάσουν και στο +10 (33-43) λίγο πριν από το ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 37-43, 60-58, 78-66

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5(1), Σάτο 7(1), Νίκολας 9(2), Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 15(1), Βουγιούκας 2, Καλάθης 9(1), Καϊμακόγλου 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιβκοβιτς): Παπαλουκάς 3(1), Γκόρντον 11(1), Σπανούλης 14(2), Πρίντεζης, Μπουρούσης 12, Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 14, Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης 5, Παπανικολάου 2, Ερτσεγκ 3(1), Τεόντοσιτς 2.


Επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ




ΠΗΓΗ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...