[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΑΣΕΠ: αποστάσεις από την προκήρυξη θέσεων «κοινωφελούς εργασίας» μέσω ΜΚΟ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 Posted by STEVENIKO

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε», είπε ο κ. Γ. Βέης


Σαφείς αποστάσεις ασφαλείας από την προκήρυξη για τις θέσεις 5μηνης «κοινωφελούς εργασίας» με την συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πήρε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης δηλώνοντας ότι η ανεξάρτητη αρχή, όπως δρομολογήθηκε η σχετική διαδικασία, δεν θα αναμειχθεί.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ετέθη το θέμα τόσο από βουλευτές του ΠαΣοΚ (κκ. Αθ. Τσούρας, Απ. Κακλαμάνης και Εμ. Μπεντενιώτης), όσο και από βουλευτές της ΝΔ (κκ. Π. Παυλόπουλος και Ι. Τραγάκης), ο κ. Βέης ανέφερε ότι «η προκήρυξη αφήνει ορισμένα κενά» και ως εκ τούτου, το ΑΣΕΠ «δεν θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικό έλεγχο και άρα δύσκολα θα μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας».

Τον πρόεδρο της Αρχής είχε επισκεφθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, για να του ζητήσει την συμβολή του ΑΣΕΠ στην διαδικασία, ωστόσο ο κ. Βέης του εξέθεσε τους προβληματισμούς του καθώς, όπως είπε, «το ΑΣΕΠ έχει να κάνει με το Δημόσιο, ενώ εδώ ο εργοδότης είναι ιδιώτης».

Επίσης του εξήγησε ότι «υπάρχουν θέματα με προβλήματα» και ότι «η διαδικασία είχε προδιαγραφεί και τα γεγονότα ήταν τετελεσμένα». Παρά ταύτα δέχθηκε να παράσχει το ΑΣΕΠ τεχνογνωσία: «Αν θέλουν μπορούμε να βελτιώσουμε και να στείλουμε υποδείγματα για τις προκηρύξεις και τις αιτήσεις, ώστε να δημιουργείται μεγαλύτερη δυσκολία για σφάλματα και παρατυπίες», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί» εκτός, όπως σημείωσε, «εάν κάνουμε όλη τη διαδικασία εμείς». Αλλά όπως τους εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης «επείγει το θέμα». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο κ. Βέης δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε αυτά τα θέματα». Μάλιστα έθεσε στον υπουργό Εργασίας ως όρο ότι «για να κάνουμε τον έλεγχο των προκηρύξεων θα πρέπει να αλλάξει η προκήρυξη, όμως αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το αλλάξει, επομένως δεν μπορούμε». Μάλιστα σημείωσε ότι ως ΑΣΕΠ «εάν είναι να κάνουμε έναν έλεγχο στις προκηρύξεις, τότε θα πρέπει να αλλάξει όλη η διαδικασία».

Επερώτηση της ΝΔ

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιμένει να αναλάβει το ΑΣΕΠ την όλη διαδικασία και ζητεί να εξαιρεθούν οι ΜΚΟ. Μάλιστα σχετική επερώτηση κατάθεσαν δέκα βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, καθώς και οι κκ. Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Ν. Νικολόπουλος, Ι. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας και Κ. Καραγκούνης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι ΜΚΟ και η επιλογή να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και επιτέθηκε κατά του ΠαΣοΚ σημειώνοντας ότι «στα λόγια μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές αντιλήψεις». Όπως αναφέρεται εξάλλου στο κείμενο της επερώτησης προς τον υπουργό Εργασίας, είναι δυσεξήγητος ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να ενταχθούν σε ρόλο μεσάζοντα οι ΜΚΟ στα εν λόγω προγράμματα τα οποία προβλέπονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Συγκεκριμένα, όσοι επιλέγονται θα απασχολούνται σε φορείς της αυτοδιοίκησης και σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ για 5 μήνες.

«Η συγκεκριμένη επιλογή του υπουργείου εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή», επισημαίνουν οι επερωτώντες βουλευτές, σε μια περίοδο μάλιστα που όπως αναφέρουν «βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες ακραίας κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων από ΜΚΟ». Μεταξύ των θεμάτων που εγείρονται είναι η «αδρή χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι», η «έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα» και η «απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο». Όπως τονίζεται στην επερώτηση «για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς ΄΄έμμεσο κόστος του Δικαιούχου΄΄ που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών». «Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως ΄΄μεσιτικά΄΄, γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική», τονίζεται.

Επίσης, σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει για τη ΝΔ και με την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης, «καθώς οι δικαιούχοι -ΜΚΟ, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις- δεν επιβάλλεται από τους όρους του προγράμματος να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο». Μάλιστα επικαλείται πληροφορίες για ΜΚΟ που συστήθηκαν τους τελευταίους μήνες «με προφανή και αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

Επιπλέον, τονίζεται ότι η μη ανάθεση στο ΑΣΕΠ της ευθύνης των προσλήψεων επιτρέπει «τις όποιες παράνομες συναλλαγές και αθέμιτες εξαρτήσεις».



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΑΣΕΠ: αποστάσεις από την προκήρυξη θέσεων «κοινωφελούς εργασίας» μέσω ΜΚΟ"

Leave a reply