[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χρυσός Αλέξανδρος στην ρωσική καθημερινότητα
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου τα βραβεία του 52ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Χρυσός Αλέξανδρος στην ρωσική καθημερινότητα
Σκηνή από την ταινία «Πορτρέτα στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα που απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο


Η ελληνική διάκριση στα εφετινά βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του 52ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι της ηθοποιού Στεφανίας Γουλιώτη που απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «J.A.C.E» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη που μαζί με τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη ήταν οι δυο ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές τμήμα.

Η μεγάλη θριαμβεύτρια ταινία των βραβείων όμως, είναι η ρωσική «Πορτρέτα στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο και τα 20.000 ευρώ που του αντιστοιχούν. Η ταινία είναι ένα εφιαλτικό ψηφιδωτό της καθημερινής ζωής στην σύγχρονη Ρωσία με άξονα την σχέση μιας κοινωνικής λειτουργού με έναν διεφθαρμένο αστυνομικό τον οποίο ερωτεύεται παρότι συμμετείχε στον βιασμό της από άλλους αστυνομικούς.

Τα «80 γράμματα» του Τσέχου Βάτσλαβ Κάντρινκα που μας μεταφέρει στην εποχή της κομμουνιστικής Τσεχίας απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο (10.000 ευρώ) ενώ το «Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες απέσπασε τον Χάλκινο Αλέξανδρο (5.000). Το ιστορικό αυτής της ταινίας έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ίδια την ταινία καθώς αναφέρεται στο πραγματικό περιστατικό ενός άνδρα που έχοντας μείνει ανάπηρος από σφαίρα αστυνομικού αποφασίζει να κάνει αεροπειρατεία. Πρωταγωνιστεί μάλιστα ο ίδιος.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν ο Λόρενς Κάρντις, ανώτερος Επιμελητής Κινηματογράφου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης με μέλη τους: Χισάμι Κουρόιβα, παραγωγός και αντιπρόσωπος πωλήσεων (ΗΠΑ), Σιτόρα Αλίεβα, σκηνοθέτιδα, μοντέρ (Ρωσία), Φρεντερίκ Μπουαγιέ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Les Arcs (Γαλλία) και Κωνσταντίνος Γιάνναρης, σκηνοθέτης.

Τα βραβεία της διεθνούς επιτροπής

• Βραβείο Καλύτερης ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (20.000 ευρώ): «Πορτρέτο στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα, Ρωσία, 2011

• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (10.000 ευρώ): «80 γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα, Τσεχία, 2011

• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος (5.000 ευρώ): «Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες, Κολομβία-Ισπανία-Ουρουγουάη-Αργεντινή-Γαλλία, 2011

• Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Μαρκ Τζάκσον για την ταινία «Χωρίς» ΗΠΑ, 2011

• Βραβείο Σεναρίου στον Τζον Μακίλνταφ για την ταινία «Ιδού ο αμνός», Μεγ. Βρετανία, 2011

• Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Στεφανία Γουλιώτη για την ερμηνεία της στην ταινία «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Ελλάδα-Πορτογαλία-Τουρκία-ΠΓΔΜ-Ολλανδία, 2011

• Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Βόταν Βίλκε Μέρινγκ για την ερμηνεία του στην ταινία «Η φωτιά» της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε, Γερμανία, 2011

• Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στους Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοφ και Γιόαβ Ρότμαν, πρωταγωνιστές της ταινίας «Η Πλημμύρα» του Γκι Νατίβ Ισραήλ-Καναδάς-Γερμανία-Γαλλία, 2010.

Τα «80 γράμματα» κέρδισαν επίσης το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI). Η ίδια ένωση βράβευσε την «Πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα ως καλύτερη ελληνική ταινία.

Καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος για την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου είναι τα «Πορτρέτα στο λυκόφως» και καλύτερη ταινία του ελληνικού προγράμματος η «Πόλη των παιδιών».

Βραβεία κοινού

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην «Πλημμύρα» του Γκι Νατίβ. Το ίδιο βραβείο για το ελληνικό πρόγραμμα κέρδισε ο «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου (μια από τις πιο ευχάριστες ταινίες όλης της διοργάνωσης) και για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια ο «Εχθρός» του Ντέζαν Ζέτσεβιτς (Σερβία-Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κροατία-Ουγγαρία, 2011). Τέλος, το βραβείο Κοινού FISCHER για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες δόθηκε στην βρετανική ταινία «Τυραννόσαυρος» του Πάντυ Κόνσινταϊν που σύντομα θα δούμε και εμπορικά στις αίθουσες.

Όλα τα βραβεία κοινού συνοδεύονται από 3.000 ευρώ.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χρυσός Αλέξανδρος στην ρωσική καθημερινότητα"

Leave a reply