[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
H ακρίβεια υπογράφει το δικό της μνημόνιο
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Εως 29% αυξήθηκαν στο τρίμηνο βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Παιχνίδια με τις τιμές εντόπισε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στο αλεύρι, το γάλα, τα απορ­ρυπαντικά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά και στις σοκολάτες.
Μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στο αλεύρι, το γάλα, τα απορ­ρυπαντικά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά και στις σοκολάτες.

Το δικό της... μνημόνιο ακολουθεί η ακρίβεια στην Ελλάδα. Δεν... καταλαβαίνει από πολιτικές εξελίξεις και συνεχίζει να... ζει και να βασιλεύει αφαιρώντας χρήματα από τα πενιχρά εισοδήματα των καταναλωτών και κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Η οικονομική ύφεση μπορεί να έχει... φρενάρει τους ρυθμούς ανόδου των τιμών, ωστόσο εκείνοι συνεχίζουν... Επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπο μέσα από τα κόλπα των προσφορών να κερδίζουν σε βάρος των καταναλωτών, ενώ η πλειονότητα περνά τώρα στην κατανάλωση τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Το "Εθνος της Κυριακής" με τη βοήθεια του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου συνέκρινε τις τιμές 25 επώνυμων προϊόντων από ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις σε πέντε σούπερ μάρκετ.

Προκύπτουν αυξήσεις έως 29%, αν και σε σημαντικό αριθμό αγαθών οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι επιχειρήσεις προχωρούν σε ανατιμήσεις, και μάλιστα μεγάλες, μέχρι και 14% στο αλεύρι, το γάλα, τα απορρυπαντικά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά και στις σοκολάτες.

  • "Παιχνίδι" με τις προσφορές
    Εταιρείες προχω­ρούσαν σε αυξήσεις και μετά έκαναν προωθητικές ενέρ­γειες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μετά τις προσφορές οι τιμές επανέρχο­νταν σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές

Κρυφές αυξήσεις με καμουφλάζ μίνι προσφορές

H ακρίβεια υπογράφει το δικό της μνημόνιο

Ενα διαχρονικό, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μνημόνιο συνεχίζει να εφαρμόζει στους Ελληνες καταναλωτές η ακρίβεια.Με τις τιμές των προϊόντων να διαμορφώνονται σε δυσανάλογα επίπεδα σε σχέση με το ύψος των εισοδημάτων, αλλά και τις ανατιμήσεις να συνεχίζουν να... πλήττουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μέσα σε τρεις μήνες οι επίσημες τιμοληψίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αυτές καταγράφονται στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr), δείχνουν μεγάλες αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Βασικά αγαθά που ψωνίζουν τα νοικοκυριά ακρίβυναν όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα μέχρι και 29%.

H ακρίβεια υπογράφει το δικό της μνημόνιο

Μακαρόνια, αλεύρι, γάλατα, χυμοί, αναψυκτικά, καφέδες, σοκολάτες, απορρυπαντικά ακολουθούν την ανιούσα και μάλιστα, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών, σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Με ημερομηνία λήξης
Το "Εθνος της Κυριακής" επέλεξε 25 προϊόντα επώνυμων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων συγκρίνοντας τις τιμές τους σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Βέβαια, η πλειονότητά τους ακολουθεί σταθερή πορεία, δηλαδή δεν έχουν ανατιμηθεί, ούτε όμως και μειωθεί.

Καταγράφονται επίσης και μεγάλες μειώσεις τιμών έως και 33%. Αυτές είναι αποτέλεσμα των προσφορών κι άλλων προωθητικών ενεργειών που κάνουν οι βιομηχανίες μαζί με τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή μειώσεις με ημερομηνία λήξης...

Πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής" αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου γύρω στον Αύγουστο εντόπισε "παιχνίδια" επιχειρήσεων με τις προσφορές. Για παράδειγμα, προχωρούσαν σε αυξήσεις τιμών και μετά έκαναν προωθητικές ενέργειες. Επίσης, διαπίστωναν προσφορές και μετά επαναφορά των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν από τις μειώσεις τιμών.

Μπαίνει τάξη
Η ηγεσία του υπουργείο, σε μία προσπάθεια να σταματήσει αυτό το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων, προχώρησε στην έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία μπαίνει μία τάξη στο καθεστώς των δώρων, των κουπονιών, των προσφορών και των λοιπών προωθητικών ενεργειών.

Η αγορανομική διάταξη εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο και τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου 20 μέρες.

Πέραν αυτών των κόλπων, πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών λόγω της δεινής οικονομικής θέσης που τους έχει φέρει η ύφεση.

Οι απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι έκτακτες εισφορές για αύξηση των δημοσίων εσόδων και η μείωση της ζήτησης των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την ανάγκη διατήρησης θέσεων εργασίας ώθησαν τις εταιρείες τροφίμων και άλλων ειδών για το σπίτι στο να μετακυλίσουν μέρος του κόστους στην κατανάλωση.

Με απλά λόγια, απορρόφησαν τις επιπτώσεις στο λειτουργικό τους κόστους, αλλά τώρα που φτάνουν στα όριά τους αυξάνουν τις τιμές σε μια προσπάθεια να κρατηθούν στην αγορά.

Πάντως, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να συνδέουν τη συγκράτηση και τις μειώσεις των τιμών με την άρση διοικητικών εμποδίων, καθώς και τη μείωση της φορολογίας.

Εκπτώσεις και δώρα με κανόνες
Αγορανομική διάταξη, φρένο στα τρικ

Η αγορανομική διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες τέθηκε σε ισχύ από τις 19 Οκτωβρίου. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει είναι η απαγόρευση προωθητικής ενέργειας, αν στο διάστημα δύο μηνών πριν από τη διενέργειά της έχουν αυξηθεί οι τιμές χονδρικής και λιανική του προϊόντος.

Ενα άλλο κόλπο για κρυφές... αυξήσεις ήταν η μη αναγραφή των τιμών των προϊόντων ανά μονάδα μέτρησης. Δηλαδή πόσο κοστίζει το λίτρο ένα σαμπουάν π.χ. 375 ml. Ετσι το προϊόν που πωλείται με προωθητική ενέργεια, θα πρέπει να αναγράφει την τιμή ανά μονάδα μέτρησης πριν και μετά την προσφορά.

Για λόγους τήρησης του ανταγωνισμού η γενική γραμματεία Εμπορίου βάζει και κάποια όρια ως προς την αξία των προϊόντων που δίνονται "δώρο" με την αγορά άλλων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι "η αξία του δώρου δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία του πωλούμενου προϊόντος".

Η παράγραφος αυτή θεσπίστηκε ώστε να μπορούν οι μικρότερες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες στην προσφορά δώρων.

Υποχρεωτικό
Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι εφόσον από την προωθητική ενέργεια προκύπτει έμμεσα ή άμεσα μείωση της τιμής ανά μονάδα μέτρησης, αυτή που προκύπτει από την προωθητική ενέργεια πρέπει να είναι μικρότερη της αρχικής. Εξάλλου στην ίδια αγορανομική διάταξη υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να αναγράφουν το οικονομικό όφελος του καταναλωτή που προκύπτει άμεσα και επαγωγικά από την προωθητική ενέργεια.

Αυτό θα πρέπει να απεικονίζεται όχι μόνο στην πινακίδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή διαφήμισης (π.χ. φυλλάδιο).

Εύκολη είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή μέσα από τις προωθητικές ενέργειες συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων. Ετσι, στα χαρτικά είδη (χαρτί κουζίνας, χαρτί τουαλέτας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα) υπήρχε το φαινόμενο ως μονάδα μέτρησης άλλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το μέτρο, άλλες τον αριθμό φύλλων κ.λπ. Τώρα θα έχουν ως μονάδα το κιλό.

Για τις πάνες (βρεφών και ενηλίκων) γυναικεία επιθέματα προσωπικής υγιεινής και υγρομάντιλα ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται το τεμάχιο.

Σε ό,τι αφορά τα συσκευασμένα απορρυπαντικά ρούχων ως μονάδα μέτρησης αναφέρεται είτε η πλύση είτε η δόση, ανάλογα με την ένδειξη που φέρουν.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "H ακρίβεια υπογράφει το δικό της μνημόνιο"

Leave a reply