[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κρίση ρίχνει τον Σίλβιο
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Δηλώνει ότι θα παραιτηθεί μόλις ψηφιστεί ο νόμος για την οικονομική σταθερότητα και προβλέπει εκλογές τον Φεβρουάριο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προτίθεται να βάλει υποψηφιότητα. Ο Μπερλουσκόνι θυμάται επίσης τον Μουσολίνι και δηλώνει: "δεν είμαι δικτάτορας".

Η κρίση ρίχνει τον Σίλβιο

Τα ροζ πάρτι "μπούνγκα-μπούνγκα" δεν έριξαν τον Καβαλιέρε, το κατάφερε ωστόσο η οικονομική κρίση. Ο Μπερλουσκόνι αναγκάζεται να υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις Βρυξελλών και αγορών και οδεύει προς την έξοδο μετά την κρίσιμη χθεσινή ψηφοφορία για τον κρατικό ισολογισμό που πιστοποίησε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη για την πολιτική του επιβίωση, κοινοβουλετική πλειοψηφία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας La Stampa δήλωσε: "Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος και καθότι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανή μια πλειοψηφία, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές".

Ο Μπερλουσκόνι, υπέδειξε ως υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροδεξιάς τον Αντζελίνο Αλφάνο, επικεφαλής του κόμματος PDL, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και εκλεκτό του Σίλβιο.

Ταυτόχρονα ο Καβαλιέρε υποστήριξε δεν χρειάζεται ψήφος εμπιστοσύνης για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, εφόσον έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας. Κατέστησε επίσης σαφές ότι απορρίπτει κάθε κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει την χώρα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχασαν τις εκλογές.

Η κρίση ρίχνει τον Σίλβιο

"Δεν είμαι δικτάτορας"

Εν μέσω της πολιτικής αναταραχής ο Μπερλουσκόνι δεν παρέλειψε να θυμηθεί και τον…Μουσολίνι.

"Κουράστηκα να μην μπορώ να υπαγορεύσω τη γραμμή και να μην μπορώ να εφαρμόσω την πολιτική που θα ήθελα. Αισθάνομαι πιο ισχυρός ως ελεύθερος πολίτης απ' ό,τι ως πρόεδρος του Συμβουλίου", είπε χαρακτηριστικά.

"Διαβάζω ένα βιβλίο για τις επιστολές του Μουσολίνι στην (ερωμένη του) Κλαρέτα και αυτός, σε κάποια στιγμή, λέει: "Μα δεν καταλαβαίνεις πως δεν μετράω σε τίποτε, μπορώ να κάνω μόνο συστάσεις. Να, κι εγώ, αισθάνομαι πως βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση", εξηγεί ο 75χρονος Καβαλιέρε.

Ερωτηθείς από το διευθυντή της εφημερίδας Μάριο Καλαμπρέζι για τις διαφορές με τη φασιστική δικτατορία, ο πρωθυπουργός απαντά: "Ασφαλώς δεν είμαι ένας δικτάτορας, παρόλο που το γράφατε επί χρόνια. Όμως θέλω να πω ότι οι πατέρες του συντάγματός μας ήταν αυτοί που, ακριβώς από φόβο μήπως η ιστορία επαναληφθεί, εξασθένησαν υπερβολικά την εκτελεστική εξουσία".

Νέο ρεκόρ στα spread των ιταλικών ομολόγων

Πτώση κατά 3,33% κατέγραφε πριν από λίγο ο δείκτης FTSE-Mib του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασαν το 7%, για πρώτη φορά από το 1999.

Το χρηματιστήριο άνοιξε με ισχυρή ανοδική τάση (1,38%), με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί.

Η τάση αυτή ανατράπηκε αιφνιδιαστικά, όταν τα επιτόκια των δεκαετών
ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύθηκαν στο 6,86%, σε επίπεδο μη βιώσιμο
μακροπρόθεσμα εξαιτίας του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους (1.900 δις ευρώ, περί το 120% του ΑΕΠ).


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κρίση ρίχνει τον Σίλβιο"

Leave a reply