[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μαύρα μαντάτα από τις αγορές για την Ελλάδα
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μαύρα είναι τα μαντάτα που καταφτάνουν από τις αγορές, την ώρα που στο εσωτερικό τα κόμματα εξουσίας πασχίζουν να βρουν πεδίο συνεννόησης, προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας για το επόμενο διάστημα, δηλαδή προκειμένου να αποφύγουμε τη σύγκρουση με το... τοίχο.

Σύμφωνα με Έκθεση της STANDARD & POOR'S , η Ελλάδα έχει πολύ περιορισμένες οικονομικές προοπτικές, δεδομένο που αυξάνει το κίνδυνο και για τις τράπεζες. Ωστόσο, πέρα από αυτό προκαλεί αίσθηση ότι ο Οίκος προβλέπει βαθιά ύφεση στα επίπεδα του 5,5% και το 2012, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνονται αλλά και εξαιτίας του «παγώματος» των πιστώσεων που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το επικείμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για τη βιομηχανική παραγωγή ασφαλώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αναμφίβολα προκαλούν αίσθηση καθώς δείχνουν ότι στο 9μηνο η μεταποίηση «βυθίστηκε» περαιτέρω κατά 8,1% όταν στο αντίστοιχο 9μηνο του 2010 η πτώση ήταν 5,2%. Την ατμόσφαιρα επιβαρύνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ήτοι των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς το Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων τόσο στα νέα όσο και στα υφιστάμενα δάνεια, ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 7,91% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων κατά 9 μονάδες βάσης στο 10,44%, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,65% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, κατά 28 μονάδες βάσης στο 6,79% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 16 μονάδες βάσης στο 6,04% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Όσο, δε, για τα υφιστάμενα δάνεια το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,95%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 5,33% και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,37%.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μαύρα μαντάτα από τις αγορές για την Ελλάδα"

Leave a reply