[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο φόβος για υποβάθμιση της Γαλλίας «τρομάζει» τις αγορές
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου την Δευτέρα δεν άφησε περιθώρια ανοδικής αντίδρασης και στην ελληνική κεφαλαιαγορά. "Μαύρα μαντάτα" από Moody's και Fitch

Ο φόβος για υποβάθμιση της Γαλλίας «τρομάζει» τις αγορές

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά τις 14.00 ο Γενικός Δείκτης έχανε 3,2% και κινείτο στην περιοχή των 690 μονάδων, με πολύ μικρή δραστηριότητα στην αγορά, καθώς 143 τίτλοι ήταν αμετάβλητοι, 96 υποχωρούσαν και μόλις 16 ενισχύονταν.

Οι επενδυτές περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα.

Η πληρωμή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου (και όχι μόνο) το Δεκέμβριο είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για το λιανεμπόριο ενόψει της εορταστικής περιόδου. Παράλληλα, τυχόν μη εισροή αυτών των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση στα έσοδα του δημοσίου, από την είσπραξη ΦΠΑ και της σειράς εκτάκτων και μόνιμων τελών.

Πιέσεις στις ξένες αγορές
Από τα ξημερώματα τα μηνύματα ήταν μάλλον αρνητικά και οι κύριοι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων ήταν σαφώς στο κόκκινο. Τελικά, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 0,32%, ο Hang Seng έχασε 1,44% ενώ στην Σαγκάη τα πράγματα ήταν καλύτερα, με οριακές απώλειες 0,06%.

Στην Ευρώπη ωστόσο οι πιέσεις είναι εντονότερες και στις 14.00 περίπου το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο FTSE100 στο Λονδίνο χάνει 2,11%, στο Παρίσι ο CAC40 υποχωρεί κατά 2,76%, ενώ η Φραγκφούρτη βλέπει τον DAX30 να κινείται 2,6% χαμηλότερα σε σχέση με το άνοιγμα.

Διπλή προειδοποίηση
Τα "σύννεφα" στις αγορές πύκνωσαν από τις νέες ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης, με στόχο τη Γαλλία και τις περιφερειακές τράπεζες της Ευρώπης.

Η Moody's προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν τα γαλλικά ομόλογα μπορεί να υποβαθμιστεί, μετά την σταθερή άνοδο των spread και την αναιμική ανάπτυξη.

"Το επίμονα υψηλό κόστος δανεισμού για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε να διογκώσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα", υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Κόκερμπεκ.

Το spread μεταξύ του γαλλικού και τοθυ γερμανικού 10ετούς τίτλου "τσίμπησε" άλλες 10 μονάδες βάσης, φτάνοντας στις 167 μονάδες βάσης.

Η Fitch από την πλευρά της εκτίμησε ότι μία επιδείνωση της κρίσης θα προκαλέσει τελικά μεγάλη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς οι μεγάλες "μητρικές" τράπεζες της Ευρωζώνης θα "κόψουν" τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους.

Οπως εκτιμά ο οίκος, με βάση την συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών και των θυγατρικών τους, ο δανεισμός προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει σημάδια μείωσης. Εάν αυτή η πρακτική επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι θυγατρικές των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εγχώρια αγορά (όπως σε Ιταλία, Γαλλία κτλ.), θα σταματήσουν να παρέχουν φτηνό χρήμα στις άλλες αγορές που δραστηριοποιούνται.

Σε αυτή την περίπτωση οι θυγατρικές θα έπρεπε να "κόψουν τον αμφάλιο λώρο" με τις μητρικές τους και να γίνουν αυτόνομες, εκτιμά η Fitch. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, πάλι θα έπρεπε να μειώσουν την παροχή δανείων και να μειώσουν τα μεγέθη τους, μειώνοντας και την ανάπτυξη στην χώρα που δραστηριοποιούνται.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο φόβος για υποβάθμιση της Γαλλίας «τρομάζει» τις αγορές"

Leave a reply