[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μαριάνο Ραχόι, ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων

Μέχρι χθες ο 56χρονος συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι θεωρείτο ο αιώνιος ηττημένος. Εχοντας χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τον σοσιαλιστή απερχόμενο πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ο χαμηλών τόνων πολιτικός αναλαμβάνει τα ηνία της Ισπανίας μετά τη μεγαλειώδη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Νοεμβρίου.

Μαριάνο Ραχόι, ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων

Ο πολιτικός με τα γκρίζα γένια -από τότε που ένα σοβαρό τροχαίο του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο πρόσωπο- δεν είναι κάποιος χαρισματικός ηγέτης που μπορεί να συσπειρώνει τα πλήθη, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαθέτει όμως εμπειρία, έχει πυγμή και διαπραγματευτικές ικανότητες τις οποίες θα χρειαστεί στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.

Γιος δικαστή από την βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, ο Ραχόι σπούδασε Νομικά. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στη Γαλικία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και εισήλθε στην κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη το 1996 του συντηρητικού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο Ραχόι κατείχε διάφορα αξιώματα στις δύο συναπτές κυβερνήσεις Αθνάρ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Εσωτερικών.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ως κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν και η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο Prestige κοντά στις ακτές της Γαλικίας το 2002.

Ο Αθνάρ επέλεξε τον Ραχόι ως διάδοχό του αφού αποφάσισε να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία. Αλλά με αφορμή τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 200 ανθρώπους, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, ο Ραχόι έχασε μία σχεδόν βέβαιη νίκη και στην εξουσία ανήλθε ο Θαπατέρο.

Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Ραχόι έγινε γνωστός για την τακτική του της αντιπαράθεσης. Ακόμη και κατά την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην κριτική εις βάρος της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση αποκαλύπτοντας ελάχιστες πληροφορίες για το δικό του πρόγραμμα, ώστε να μην τρομοκρατήσει πιθανούς ψηφοφόρους.

Λίγο πριν από τις εκλογές ο Ραχόι ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε όλους τους τομείς πλην των συντάξεων.

Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ωστόσο, ο Ραχόι είναι γνωστός ως ένας μετριοπαθής ηγέτης που αναζητεί συμβιβασμούς ανάμεσα σε "γεράκια" και "περιστέρια".

Δεν έχει διασαφηνίσει σε ποιό σημείο προτίθεται να φτάσει ώστε να ακυρώσει ορισμένες από τις φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Θαπατέρο, όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και η ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση.

Οπως σχολιάζει το Ρόιτερς, ο Ραχόι πολύ δύσκολα θα γινόταν επιτυχημένος διαχειριστής κρίσεων σε μία χώρα που πλήττεται από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο "άχρωμος" -όπως τον χαρακτηρίζει το Reuters- πολιτικός δυσκολεύεται να χαμογελάσει και ο εκλογικός του θρίαμβος οφείλεται περισσότερο στα λάθη των Σοσιαλιστών που κυβέρνησαν επτά χρόνια παρά στο προσωπικό του όραμα ή έμπνευση.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει ποτέ εξασφαλίσει κόμμα εδώ και τρεις δεκαετίες καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Σοσιαλιστές για την κατάσταση της οικονομίας η οποία οδήγησε την ανεργία στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Δεν αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι αγορές αναμένουν από τον Ραχόι άμεση δράση για να εμποδίσει την Ισπανία να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

"Δρομέας μεγάλων αποστάσεων"
"Θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά όπως ισχύει αυτή τη στιγμή και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, το ερώτημα είναι αν αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν εγκαίρως", σχολίασε ο Χοσέ Μαρία Αρεϊλζα, πρύτανης στη Νομική Σχολή IE της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Ραχόι έχει μικρή διεθνή εμπειρία, ενώ δεν είναι καλός χρήστης της αγγλικής γλώσσας. Αναμένεται να διορίσει ένα μεγάλο όνομα στο υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας και θα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να πείσει τους επενδυτές ότι η Ισπανία είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις της.

"Είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων, όχι σπρίντερ, και η οικονομική κρίση χρειάζεται δρομείς μεγάλων αποστάσεων", δήλωσε ο βουλευτής Χοσέ Μαρία Λασάλ, μετριοπαθές μέλος του Λαϊκού Κόμματος, συγκρίνοντας τον Ραχόι με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του για την πρωθυπουργία, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ως νέος ήταν σπρίντερ.

"Αντιπροσωπεύει έναν τύπο ήπιας εξουσίας, με μικρή τάση να επιβάλει πράγματα, περισσότερο να πείθει και αυτό είναι που αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο η Ισπανία", σχολίασε ο Λασάλ που γνωρίζει τον Ραχόι εδώ και οκτώ χρόνια.

Οπως επισημαίνει το Reuters, ο Ραχόι δεν συμφωνεί με τους "Indignados" (Αγανακτισμένους), το κίνημα διαμαρτυρίας και καταλήψεων των πλατειών της Μαδρίτης που ξεκίνησε τον Μάιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το πολιτικό κατεστημένο και στη συνέχεια ενέπνευσε το κίνημα Occupy Wall Street παγκοσμίως.

Καπνίζει που και που πούρο, πηγαίνει για περπάτημα, όπως λέει ο ίδιος "το λιγότερο 31 μέρες τον μήνα" Υπήρξε ποδηλάτης και εκτός από την ποδηλασία αγαπάει το ποδόσφαιρο κι είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ραχόι είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιούς.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ"

Leave a reply