[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βιονικοί φακοί επαφής
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Βιονικοί φακοί επαφής υπόσχονται την προβολή ολογραφικων εικόνων στο κοντινό οπτικό πεδίο του ανθρώπου που τους φοράει.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και του Ααλτο στην Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάμπακ Πράβιτς, έκαναν πειράματα σε ζώα και απέδειξαν ότι οι ηλεκτρονικοί φακοί είναι ασφαλείς, καθώς δεν υπήρξαν παρενέργειες.

Προς το παρόν, ο βιονικός φακός επαφής περιέχει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel). Ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να προστεθούν εκατοντάδες pixel στη συσκευή, οπότε οι φακοί θα είναι πλέον σε θέση να προβάλουν στα μάτια του κατόχου τους ακόμα και σύντομα γραπτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε βιντεοπαιχνίδια και συστήματα πλοήγησης (navigation) ή ακόμα στην ιατρική, καθώς θα είναι δυνατό να συνδεθούν με βιοαισθητήρες στο σώμα του χρήστη, που θα προβάλλουν μπροστά στα μάτια του άμεσα ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του (π.χ. το επίπεδο σακχάρου στο αίμα).

Οι φακοί περιλαμβάνουν μία νανο-αντένα που συλλέγει ασύρματα ενέργεια από κάποια εξωτερική πηγή, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που αποθηκεύει την ενέργεια και τη μεταφέρει σε ένα ”τσιπάκι”.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί, είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σε απόσταση μικρότερη από μερικά εκατοστά μπροστά του, συνεπώς δεν μπορεί να δει κάτι που προβάλλεται σε ένα φακό επαφής προσαρμοσμένο πάνω στο μάτι.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την μεγάλη δυσκολία, κατασκευάζοντας ειδικούς φακούς (τύπου Φρέσνελ) πολύ πιο λεπτούς και επίπεδους από τους συμβατικούς, με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυνατή η εστίαση του αμφιβληστροειδούς του ματιού στις εικόνες που προβάλλονται στο βιονικό φακό, χωρίς μάλιστα αυτές να φαίνονται θολές.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να βελτιωθούν ακόμη πολλά μέχρι η τεχνολογία να επιτρέψει την ασύρματη ενεργειακή τροφοδοσία και την προβολή ψηφιακών εικόνων μεγάλης καθαρότητας. Προς το παρόν για να λειτουργήσουν οι φακοί πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοστών από την ασύρματη μπαταρία.

Πηγή

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βιονικοί φακοί επαφής"

Leave a reply