[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για επαχθείς αποφάσεις
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Περιθώριο 30 μόλις ημερών έχει δώσει η τρόϊκα στην κυβέρνηση Παπαδήμου για να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση και θα προβλέπει το ψαλίδι στα ελληνικά ομόλογα.

Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, η κυβέρνηση σε λιγότερο από έναν μήνα θα πρέπει:

Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζητεί τη δέσμευση των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα υλοποιηθούν κατά γράμμα και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Να έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI Plus, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξει το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης

Οι νέοι δεσμευτικοί όροι θα έχουν χρονικό ορίζοντα ως το 2015 και θα προβλέπει σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, μαζική πώληση περιουσίας του Δημοσίου, απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές αποδοχών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή χρεοκοπίας εντος του Μαρτίου, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα στοχεύουν στην περικοπή δαπανών, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι το έλλειμμα εκτροχιάστηκε γιατί η κυβέρνηση συνέχισε να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφήνοντας εκτός το κράτος.

Έτσι οι οκτώ παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι:

1.επιθετικό κλείσιμο δημοσίων φορέων
2.απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων γιατί η εφεδρεία δεν απέδωσε
3.νέες μειώσεις αποδοχών στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ
4.περιστολή του μισθολογικού κόστους και στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα ασκηθούν νέες πιέσεις για τον κατώτατο μισθό
5.μείωση των δαπανών της Υγείας
6.περικοπές επιδομάτων Πρόνοιας
7.πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις
8.ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων

Τα αγκάθια

Ωστόσο, στην αναποτελεσματική μέχρι τώρα στρατηγική δύο αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα εμπόδια. Πρώτον ότι δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο επιτυχίας του PSI, όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος της τροίκας μιλώντας ανώνυμα στο Reuters και ο οποίος δεν απέκλεισε άτακτη χρεοκοπία ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους ιδιώτες γίνονται στη βάση της εθελοντικής απομείωσης των ομολόγων ωστόσο -όπως επισήμανε- αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Πάντως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο που εκπροσωπεί τις τράπεζες και διαχειρίζεται το haircut, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποιά υπάρχει πρόοδος στο PSI.

Το δεύτερο αγκάθι είναι πως διανύουμε προεκλογική περίοδο και πολύ δύσκολα κάποιος πολιτικός θα αναλάμβανε το βάρος τόσο σκληρών μέτρων


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αντίστροφη μέτρηση για επαχθείς αποφάσεις"

Leave a reply