[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θα γίνει της… Κορέας με τους φόρους!
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μήπως να κάνουμε τη χώρα… Κορέα, διοργανώνοντας λοταρίες στις οποίες θα συμμετέχουν όσοι έχουν αγοράσει προϊόντα με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπας και αυξήσουμε τα έσοδα του ΦΠΑ τα οποία καταρρέουν; Κι όμως! Είναι κι αυτή μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Και γιατί όχι; Μέχρι τώρα κάθονταν στο υπουργείο Οικονομικών και κοίταζαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να συρρικνώνονται. Λίγη μελέτη της διεθνούς εμπειρίας δεν θα βλάψει κανέναν.


Έπρεπε να τσακίσουν τον κλάδο της εστίασης αυξάνοντας τον ΦΠΑ στο 23% και να καθιερώσουν στην Ελλάδα έναν από τους τρεις υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη για να συνειδητοποιήσουν ότι οι «τυφλοί» έμμεσοι φόροι δεν μπορούν να αποδώσουν εν μέσω ύφεσης; Κι ενώ σήμερα ξανανοίγει ο διάλογος για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου –υποτίθεται ότι η μείωση του ΦΠΑ αλλά και η αλλαγή στον τρόπο καταβολής του είναι από τα θέματα της ατζέντας- στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν τα στοιχεία και δεν πιστεύουν στα μάτια τους:

1. Τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν στα 16,887 δις ευρώ. Η σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί από τους μαθητευόμενους μάγους (17,36 δις έλεγε το μεσοπρόθεσμο) δεν έχει πλέον σημασία. Το ζήτημα είναι ότι το 2011 εισπράξαμε λιγότερα χρήματα από ΦΠΑ συγκριτικά με το 2010 (17,37 δις. ευρώ) παρά το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη χρονιά οι φορολογικοί συντελεστές ήταν χαμηλότεροι από τέσσερις έως και…13 ποσοστιαίες μονάδες.

2. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους. Στο τέλος του 2011 συγκεντρώσαμε έσοδα 28,587 δις ευρώ όταν το 2010 οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία ήταν 31,04 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή: αυξήσαμε τους φόρους, μειώσαμε την κατανάλωση σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τρόφιμα και αναψυκτικά και τώρα συνειδητοποιούμε ότι φουσκώσαμε την παραοικονομία και χάσαμε έσοδα.

Τι πέφτει στο τραπέζι

Κι έτσι αποφασίσαμε να μελετήσουμε αυτά που σε άλλες χώρες έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια (σ.σ. η λοταρία της Κορέας είναι σοβαρό υπαρκτό παράδειγμα το οποίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένο):

1. Την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Προτείνεται να ισχύσει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ –αν αυτό επιτρέπεται από την ΕΕ- για όσες συναλλαγές θα εκτελούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Το μέτρο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως για παράδειγμα η παροχή φορολογικής έκπτωσης για όσους χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες (και όχι κατ’ ανάγκη τις πιστωτικές καθώς υπάρχει και το ζήτημα της υπερχρέωσης.

2. Την υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών μέσω τραπεζικού συστήματος από ένα όριο και πάνω (σήμερα είναι 1500 ευρώ και ζητούμενο είναι να μειωθεί κι’ άλλο),

3. Την άμεση απόδοση του ΦΠΑ από τον λήπτη ενός τιμολογίου (π.χ μέσα σε 30 ημέρες από τη λήψη του τιμολογίου) προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ σε μεταχρονολογημένες επιταγές και τελικώς να μην πληρώνετε ποτέ.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θα γίνει της… Κορέας με τους φόρους!"

Leave a reply