[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
62η Μπερλινάλε: Το μετέωρο (αλλά σταθερό) βήμα των Ελλήνων
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ελληνικό χρώμα δίνουν οι «Μετέωρα», «Mustafa's sweet dreams» και «Austerity measures»
62η Μπερλινάλε: Το μετέωρο (αλλά σταθερό) βήμα των Ελλήνων
Το δραματικό φιλμ του Στίβεν Ντάλντρεϊ «Εξαιρετικά μακριά και απίστευτα κοντά» όπου πρωταγωνιστεί ο τομ Χανκς (δεξιά) είναι ένα από τα highlights της διοργάνωσης


Με την παγκόσμια πρεμιέρα της γαλλικής ταινίας «Les adieux a la Reine» του Μπενουά Ζακό άνοιξε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η 62η κινηματογραφική Μπερλινάλε. Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χρονιάς θα διεξαχθεί ως το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκειά του θα φιλοξενηθούν ταινίες και πρόσωπα απ' όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στις ταινίες που αμέσως ελκύουν την προσοχή θα βρούμε το «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Στίβεν Ντάλντρεϊ (από το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ), το «Haywire» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, αλλά και την τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Μπίλι Μπομπ Θόρντον «Jayne Mansfield's Car» (Το αυτοκίνητο της Τζέιν Μάσφιλντ, 2012) που γυρίστηκε με ρωσικό μπάτζετ! Πρόσωπα που αναμένεται να καλέσουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας ο Κλάιβ Οουεν, ο Ρόμπερτ Πάτισνον, η Ούμα Θέρμαν και ο Μάικλ Φασμπέντερ

Το Βερολίνο βέβαια ανέκαθεν ήταν το φεστιβάλ των εκπλήξεων με ταινίες προερχόμενες από τα πιο απίστευτα μέρη του κόσμου και με υπογραφές αγνώστων σκηνοθετών. Αναμένουμε λοιπόν για το τι θα τραβήξει την προσοχή του «δύσκολου» βρετανού σκηνοθέτη Μάικ Λι που εφέτος είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

Η ελληνική παρουσία μπορεί εφέτος να μην είναι και τόσο ηχηρή όσο προηγούμενες χρονιές σίγουρα όμως προκαλεί το ενδιαφέρον λόγω των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την άποψη του σκηνοθέτη Σπύρου Σταθουλόπουλου που λαμβάνει μέρος στο επίσημο πρόγραμμα με τα «Μετέωρα», μια συμπαραγωγή Ελλάδας - Γερμανίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τέο Αλεξάντερ και η Ταμίλα Κουλίεβα: «Είναι πολύ συμβολικό αλλά και χαρμόσυνο που αυτήν ακριβώς την περίοδο μπόρεσε να ευδοκιμήσει μια κινηματογραφική συμπαραγωγή των δύο αυτών χωρών» είπε πριν από λίγο καιρό στο «Βήμα» ο μισός Ελληνας, μισός Κολομβιανός Σταθουλόπουλος που είχε δείξει σημάδια για μια λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία του «PVC1».

Η ταινία του Σταθουλόπουλου δεν θα είναι η μόνη ελληνική νότα στην εφετινή Μπερλινάλε. Οπως έχουμε ήδη γράψει στο παρελθόν, το ντοκυμαντέρ του Αγγελου Αμπάζογλου «Mustafa's sweet dreams» (Γλυκά Ανατολής, 2012) θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus του εφετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ η πειραματική ταινία «Austerity measures» (Μέτρα λιτότητας) των Μπεν Ράσελ και Γκιγιόμ Καϊγιό με φόντο τα Εξάρχεια των καιρών μας επιλέχτηκε από την Μπερλινάλε για να προβληθεί στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο Τμήμα Forum Expanded.

Να θυμίσουμε τέλος ότι η Μπερλινάλε εφέτος αποδίδει φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει».




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "62η Μπερλινάλε: Το μετέωρο (αλλά σταθερό) βήμα των Ελλήνων"

Leave a reply