[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το μέλλον της ελευθερίας
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

του Χάρη Παυλίδη


Δανείστηκα τον τίτλο αυτού του άρθρου από το βιβλίου του προέδρου της Ιταλικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να επιχειρήσω να προσεγγίσω το μέλλον της χώρας μου. Ο Τζιανφράνκο Φίνι ξεκίνησε το ταξίδι του στην πολιτική με μέντορα την φασίστα ηγέτη του Κοινωνικού Κινήματος Τζόρτζιο Αλμιράντε. Σήμερα ηγείται ενός κόμματος που κι αυτό έχει δανεισθεί την ονομασία του από το βιβλίο του Φίνι. Το «Μέλλον και Ελευθερία», έτσι ονομάζεται, μετέχει μαζί με τα κόμματα του Ρουτέλλι και του Καζίνι, στη κεντρώα παράταξη του «Τρίτου Πόλου».

Τι σημασία έχουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Για κάποιους που δεν βλέπουν τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται καμία. Για όσους όμως βλέπουν ότι μέσα από αυτή τη μεγάλη κρίση παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να επανιδρυθεί το κράτος, να ανακτήσει το κύρος της η χώρα και να αναγεννηθούν οι κομματικοί σχηματισμοί, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλά. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει «Μέλλον» χωρίς «Ελευθερία» και ασφαλώς δεν μπορεί η Δημοκρατία να αποκτήσει ποιότητα εφόσον τα κόμματα δεν προχωρήσουν με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις στη μετεξέλιξή τους.

Έφερα ως παράδειγμα τον Φίνι, έναν εθνικιστή ή αν προτιμάτε μετά-φασίστα πολιτικό που μετεξελίχθηκε σε κεντροδεξιό, ώστε να καταδείξω ότι το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που κατορθώνουν να ξεπερνούν τα στερεότυπα του παρελθόντος. Ας μην έχουμε αυταπάτες κι ας πάψουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Η «Ελευθερία» θα είναι το όχημα που θα μας μεταφέρει στο μέλλον. Και η «Ελευθερία» δεν κάνει διακρίσεις με βάση τις «ετικέτες» του παρελθόντος. Κυρίως δεν αποκλείει κανέναν και καμία που θέλει να συμμετάσχει στο χτίσιμο του μέλλοντος.

Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και το ζητούμενο είναι αν θα αφήσουμε κάποιους άλλους να τη γυρίσουν για λογαριασμό μας ή θα τολμήσουμε- ξεπερνώντας διχαστικές αντιλήψεις που μας χωρίζουν- να τη γυρίσουμε εμείς. Με τις ιδέες μας, τα όνειρά μας, τις φιλοδοξίες μας, την περηφάνια μας, το φιλότιμό μας και πάνω απ’ όλα την πίστη μας ότι αυτή η χώρα μας χρειάζεται όλους για να τη ξαναγίνει πάλι κυρίαρχη δύναμη σε όλη την περιοχή. Το μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη λαϊκιστική ρητορεία των «Άκρων», ούτε πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια όλων αυτών που εκμεταλλεύονται την οργή και την απογοήτευση του λαού προκειμένου να τη στρέψουν εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.

Παρ’ ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τους όρους civitas popularis και republica, για να χαρακτηρίσουν το δικό τους δημοκρατικό πολίτευμα, ο ελληνικός όρος «Δημοκρατία» υιοθετήθηκε σε όλες τις γλώσσες για να συνδέει στο διηνεκές την έννοια της δημοκρατίας με την κοιτίδα της. Συνεπώς όσα συμβαίνουν τώρα, όσο δραματικά κι αν είναι, δεν πρέπει να μας πτοήσουν και να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές που θα αποβούν ολέθριες για την Ελευθερία και το Μέλλον. Είμαστε Ελεύθεροι, είμαστε Δημοκράτες, είμαστε Έλληνες. Ας κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν «Αλβανία του Χότζα»- μια περιθωριακή χώρα γκρινιάρηδων ξενόφοβων επιρρεπών στη συνωμοσιολογία- κι ας βοηθήσουμε με τη δύναμη της ελευθερίας κόμματα και πολιτικούς να ανανεωθούν ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Γιατί εκεί είναι το Μέλλον της Ελευθερίας.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το μέλλον της ελευθερίας"

Leave a reply