[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αναβάλλεται για αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Ανυποχώρητη η τρόικα στις απαιτήσεις της
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων και απαιτήσεων της τρόικας για νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας αναβάλλεται για αύριο το μεσημέρι πιθανότατα στις 13.00, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που θα προσέλθουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση αύριο βρίσκονται ενώπιον σημαντικών διλημμάτων που θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών για τα επόμενα χρόνια και αφορούν φυσικά και στην δανειακή σύμβαση.

Η αγωνία είναι έντονη, καθώς οι πιστωτές, ζητούν τη λήψη και τη συμφωνία -απαιτούν μάλιστα και έγγραφες δεσμεύσεις- των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για ένα πιο επώδυνο πακέτο, που θα περιέχει πιο σκληρά μέτρα, από το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.

Το κλίμα ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης, επιβάρυνε και η σύγκρουση Μεγάρου Μαξίμου και Ν.Δ. που ξέσπασε ξαφνικά, μετά από σενάρια που κυκλοφορούσαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περί επικείμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, εάν δεν επέλθει συμφωνία των αρχηγών.

«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης προσέρχεται ο κ. Γ. Παπανδρέου στην κρισιμότερη ίσως σύσκεψη.

Εντωμεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην απαίτησή τους για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις), όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά τη λήξη της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, αφορούν και στην περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).


Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετάβασης του κ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.


Το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το θεωρείται, κατά δήλωση του κ. Βενιζέλου, «το ευκολότερο μέρος» των μαραθώνιων διαβουλεύσεων.


Όπως επιπλέον αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.

Επιπρόσθετα, η τρόικα ζητεί την επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις όσους δεν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012, κάτι που θα γίνει με τη συνδρομή Γάλλων εμπειρογνωμόνων της ομάδας δράσης της Κομισιόν και ιδιωτικών εταιρειών αξιολόγησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του 30% των οργανικών μονάδων και θέσεων στο Δημόσιο.

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ακόμη, ανοιχτό παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που περιλαμβάνει 280.000 υπαλλήλους -όπως γιατρούς ΕΣΥ, ένστολους, δικαστικούς- και το μέτρο που φαίνεται πως προκρίνεται είναι η οριζόντια μείωση κατά 10%-20% των αποδοχών τους και όχι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αναβάλλεται για αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Ανυποχώρητη η τρόικα στις απαιτήσεις της"

Leave a reply