[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Συρία: Νέοι βομβαρδισμοί στη Χομς
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τα συριακά στρατεύματα βομβάρδισαν τη Δευτέρα περιοχές της επαρχίας Χομς και τα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού, ανακοίνωσαν ακτιβιστές, μια ημέρα μετά τη δέσμευση του Αραβικού Συνδέσμου να στηρίξει την αντιπολίτευση.

"Τα συριακά στρατεύματα βομβαρδίζουν με σφοδρότητα την περιοχή Ραστάν (στην Χομς) με βαρέα όπλα πλήττοντας κατοικημένες περιοχές στην πόλη", είπε ο Χάνι Αμπντάλα, σύρος ακτιβιστής που εδρεύει στη Δαμασκό.

Από νωρίς το πρωί τα στρατεύματα βομβαρδίζουν περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα και συνέλαβαν άνδρες και γυναίκες σε προάστιο της Δαμασκού, όπου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συζητήσει στη Νέα Υόρκη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.


Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το σχηματισμό κοινής ειρηνευτικής δύναμης Αράβων-ΟΗΕ με στόχο την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, σε μια ακόμη προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας.

Η Δαμασκός καταδίκασε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι δεν την απασχολούν οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν εν τη απουσία της. Ο Αραβικός Σύνδεσμος διέγραψε τη Συρία από μέλος του τον Νοέμβριο.

Την Κυριακή, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεσμεύτηκε επίσης να προσφέρει "πολιτική και οικονομική στήριξη" στη συριακή αντιπολίτευση.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι μάχονται κατά των "τρομοκρατών" στη Χομς και στην υπόλοιπη - κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική - χώρα των 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι "μια τρομοκρατική οργάνωση" απήγαγε έναν συνταγματάρχη του στρατού στη συνοικία Καράμπις στη Χομς χωρίς να διευκρινίσει πότε. Ανέφερε επίσης ότι οι αρχές ασφαλείας κατέσχεσαν όπλα και εκρηκτικά ενώ κατεδίωξαν τρομοκράτες στην πόλη Χάμα, η οποία την εβδομάδα που πέρασε δέχτηκε νέα στρατιωτική επέμβαση.



Η Μόσχα μελετά την αραβική πρόταση

Η Ρωσία μελετά την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για την ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης ΟΗΕ-Αράβων στη Συρία, θεωρώντας παράλληλα ότι η κατάπαυση του πυρός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Μελετούμε την πρόταση και περιμένουμε από τους άραβες φίλους μας να αποσαφηνίσουν ορισμένα σημεία. Για την ανάπτυξη μίας δύναμης διατήρησης της ειρήνης, χρειάζεται η άδεια του αποδέκτη... χρειάζεται κάτι που να μοιάζει με κατάπαυση του πυρός", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι οι διεθνείς πιέσεις για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία πρέπει να κατευθυνθούν τόσο προς την συριακή αντιπολίτευση, όσο και προς τη συριακή κυβέρνηση.

Οι ένοπλες ομάδες που μάχονται το συριακό καθεστώς δεν υπακούουν σε κανέναν και δεν ελέγχονται από κανέναν", είπε.

Η Ρωσία είναι το σημαντικότερο στήριγμα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Εχει χρησιμοποιήσει δύο φορές το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπλοκάρει αποφάσεις οι οποίες καταδίκαζαν την αιματηρή καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος εδώ και έναν χρόνο στη Συρία.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να αναγνωρίζει και τις ευθύνες της συριακής αντιπολίτευσης στις βιαιότητες.

Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού είναι αδύνατες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος πρότεινε σχέδιο διευθέτησης της κρίσης που περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρό του Φαρούκ αλ Σάρα.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Συρία, κάλεσε και πάλι την αντιπολίτευση να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Συρία: Νέοι βομβαρδισμοί στη Χομς"

Leave a reply