[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τρόμαξαν από τις ταραχές τα διεθνή ΜΜΕ
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι σκηνές χάους της παραδομένης στις φλόγες Αθήνας κυριαρχούν στην αποτίμηση της χθεσινής ημέρας από τον διεθνή Τύπο που κατά τα άλλα υποδέχεται με συγκρατημένη αισιοδοξία την υπερψήφιση του μνημονίου.

Τρόμαξαν από τις ταραχές τα διεθνή ΜΜΕ

Εν μέσω σκηνών βίας στην πρωτεύουσα, εγκρίθηκε τα ξημερώματα από την ελληνική Βουλή το αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, αναφέρει το BBC.

Το πακέτο «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής με 199 ψήφους υπέρ και 74 κατά, ενώ τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας προχώρησαν στην διαγραφή περισσοτέρων από 40 βουλευτές, επειδή δεν ψήφισαν το Μνημόνιο.

Οπως αναφέρει το δίκτυο, αργά την νύχτα στην Αθήνα κτήρια παραδόθηκαν στις φλόγες, με την αστυνομία να χάνει για λίγο τον έλεγχο της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Οι τόνοι ήταν υψηλοί και εντός της Βουλής με κανέναν να μην ψηφίζει με ενθουσιασμό το μνημόνιο. Οι Ελληνες στους δρόμους αισθάνονται ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

Η στρατηγική της ευρωζώνης για την διάσωσή της έρχεται αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή, επισημαίνει ο ανταποκριτής του δικτύου, Κρις Μόρις.

«Η Αθήνα φλέγεται την ώρα που οι βουλευτές ψηφίζουν για να σώσουν το ευρώ» αναφέρει ο τίτλος των Times του Λονδίνου. Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτήρια το βράδυ της Κυριακής την ώρα της που το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πακέτο λιτότητας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Η Αθήνα πέρασε το απαιτούμενο πακέτο», αναφέρουν στον τίτλο τους οι Financial Times.

Οι Ελληνες βουλευτές επικύρωσαν το σκληρό πακέτο λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αλλά η ψηφοφορία επισκιάστηκε από τα βίαια επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας και τους δεκάδες εμπρησμούς σε καταστήματα και τράπεζες, προσθέτει η εφημερίδα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή το πακέτο μέτρων με τις νέες περικοπές μισθών, αψηφόντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτηρηθούν, γράφει η Wall Street Journal.

Το πακέτο εγκρίθηκε με 199 ψήφους υπέρ και 74 κατά, παρά τις «αποστασίες» βουλευτών από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψήφισαν τα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών, συντάξεων και κατώτατο μισθό.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν με κέρδη την Δευτέρα μετά την είδηση της έγκρισης του πακέτου μέτρων από την ελληνική βουλή, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Ελληνες βουλευτές ενέκριναν τα ξημερώματα της Δευτέρας το νέο πακέτο μέτρων που ζητά η τρόικα για την εκταμίευση του νέου δανείου στην χρεωμένη χώρα, την ώρα που στους δρόμους ξεχυνόταν η οργή των διαδηλωτών, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης κατά των διαδηλωτών έξω από την Βουλή. Κτήρια, όπως καφετέριες, τράπεζες και ένας ιστορικός κινηματογράφος, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το πρακτορείο Bloomberg επικεντρώθηκε κυρίως στο θετικό άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Ζοφερή περιγράφουν την κατάσταση στην Ελλάδα οι New York Times, σύμφωνα με τους οποίους «το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας αντανακλά τον τρόμο που καταλαμβάνει τους Έλληνες, τους οικονομολόγους αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη σκέψη ότι η δραστική λιτότητα και το πακέτο διάσωσης που συνοδεύει μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή».

Νωρίτερα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κέρδισε την έγκριση της βουλής για το νέο πακέτο μέτρων που θα εξασφαλίσει το νέο δάνειο από τους εταίρους, εν μέσω συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία και πυρπολήσεων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Τη μαζικότητα των χθεσινών κινητοποιήσεων υπογραμμίζει στο σχετικό της άρθρο και η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επίσης κάνει λόγο για «εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων» από την αστυνομία.

Η πορτογαλική εφημερίδα Publico γράφει ότι η Ελλάδα ενέκρινε τα νέα μέτρα λιτότητας σε μία νύχτα βίας, ενώ η ιταλική Corriere della Serra επικεντρώνεται στα επεισόδια την ώρα της ψήφισης των μέτρων κάνοντας λόγο για μια Αθήνα «πληγωμένη από τις ταραχές» και για «μαύρο μπλοκ» κόντρα στην αστυνομία.

«Οι βίαιες ταραχές στην Αθήνα δεν απασχολούν τα Χρηματιστήρια που αντιθέτως γιορτάζουν το πράσινο φως από την Ελληνική Βουλή στα νέα μέτρα λιτότητας που εγκρίθηκαν το βράδυ» σημειώνει η ιταλική La Repubblica . ...

Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι οι Ελληνες βουλευτές υιοθέτησαν το νέο πακέτο λιτότητας, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε ένα σκηνικό βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και διαδηλωτών που εναντιώνονται στο μνημόνιο. Δεκάδες κτήρια κάηκαν, ανάμεσά τους δύο τράπεζες, άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων.

«Οι βουλευτές διάλεξαν το ευρώ, οι δρόμοι πήραν φωτιά» είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation, η οποία σημειώνει: «Τα μέλη της κυβέρνησης είχαν προειδοποιήσει αυστηρά για τα σενάρια αποκάλυψης ή χάους για την Ελλάδα, αν οι βουλευτές ψήφιζαν εναντίον αυτού του προγράμματος, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα οδηγούνταν γρήγορα στην στάση πληρωμών και στην έξοδο…από το ευρώ. Το χάος ωστόσο ήταν στους δρόμους της πρωτεύουσας».

Κουκουλοφόροι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας την ώρα τη συζήτησης στη Βουλή», γράφει το Focus στην online έκδοσή του.

«Η Αθήνα φλέγεται- το κοινοβούλιο εγκρίνει το πακέτο περικοπών», γράφει στο ρεπορτάζ της η Bild, κάνοντας λόγο για μοιραία νύχτα στην Ελλάδα.

«Το κοινοβούλιο ψηφίζει την εντολή για περικοπές - Οδομαχίες πριν από την ψηφοφορία», ο τίτλος του Der Spiegel που έχει τα επεισόδια κεντρικό θέμα.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τρόμαξαν από τις ταραχές τα διεθνή ΜΜΕ"

Leave a reply