[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου για το πρωτοφανές μακελειό σε γήπεδο του Πορτ Σάιντ, που στοίχσε την ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους, μία από τις μεγαλύτερες

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό

Μετά το τέλος του αγώνα οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνστικό χώρο μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των κορυφαίων ομάδων Αλ-Μάσρι και Αλ-Αχλί και συγκρούστηκαν με απίστευτη αγριότητα.

Το πλήθος των εξαγριωμένων οπαδών εισέβαλε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αρκετοί από αυτούς επιτέθηκαν στους αντιπάλους οπαδούς αδιακρίτως, με πέτρες, μπουκάλια, φωτοβολίδες, ακόμη και με μαχαίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι τραυματίες φτάνουν τους χίλιους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για περίπου 250.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου προκειμένου να παραλάβουν τραυματίες από το Πορτ Σάιντ, με κάποιους από αυτούς να φωνάζουν συνθήματα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό

Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Χουσεΐν Ταντάουι μετέβη στην αεροπορική βάση κοντά στο Κάιρο προκειμένου να συναντήσει τους παίκτες της ομάδας Αλ-Αχλί, οι οποίοι επέστρεφαν από το Πορτ Σάιντ με στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας. Είναι λυπηρό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Καμάλ αλ-Γκανζούρι συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης θα συνεδριάσει εκτάκτως και το κοινοβούλιο.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 47 άνθρωποι συνελήφθησαν και ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Χουσέιν Ταντάουι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Επίσης, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχήμ, παύθηκε των καθηκόντων του ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας του Πορτ-Σάιντ, Εσάμ Σαμάκ.

Οι κηδείες των θυμάτων θα αρχίσουν μετά την μεσημεριανή προσευχή στο Πορτ Σάιντ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί της αλ-Αχλι, οργανώνουν πορεία στο Κάιρο προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Τεταμένη ατμόσφαιρα - για πολιτικά κίνητρα μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό
Οπως αναφέρει το BBC στο Κάιρο η έλλειψη των συνήθων μέτρων ασφαλείας στο στάδιο ίσως να ήταν η αιτία των αιματηρών συγκρούσεων. Η αστυνομία στην Αίγυπτο κρατά πολύ χαμηλό προφίλ μετά τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, από την εξουσία.

Οι Αιγύπτιοι οπαδοί είναι φανατικοί και βίαιοι -ιδιαιτέρως αυτοί της Αλ-Αχλί- γνωστοί και ως «Ultra», αναφέρει ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου, ενώ πρόσθεσε ότι συγκρούστηκαν άγρια με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διαρκεια των πρόσφατων πολιτικών διαδηλώσεων.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα, αφότου οι οπαδοί της Αλ-Αχλί ανήρτησαν πανό που προσέβαλε την γηπεδούχο ομάδα, Αλ-Μάσρι.

Οταν ο αγώνας τελείωσε, οι οπαδοί της εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε παίκτες και οπαδούς της Αλ-Αχλί. Μία μικρή ομάδα της αστυνομίας προσπάθησε να προστατεύσει τους παίκτες, αλλά κατακλύστηκε, ενώ τμήμα του γηπέδου πήρε φωτιά.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, βαθιά τραύματα στο κεφάλι και ασφυξία από το ποδοπάτημα.

«Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι πόλεμος και άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο παίκτης της Αλ-Αχλί, Μοχάμεντ Αμπο Τρέικα.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά τα πράγματα έγιναν τυχαία. Δεν το πιστεύω, ήταν προσχεδιασμένο», είπε στέλεχος της Αλ-Αχλί.

Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι- που κέρδισαν την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές- επέρριψαν ευθύνες για την βία στους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Τα γεγονότα στο Πορτ Σάιντ είναι σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα όσων έχουν απομείνει από το προηγούμενο καθεστώς», δήλωσε ο βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσάμ αλ-Εριάν.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ-Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.

Μπλάτερ: «Μαύρη ημέρα για το ποδόσφαιρο»
Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας συγκλονισμένος από το περιστατικό.

«Είναι μία μαύρη ημέρα για το ποδόσφαιρο. Μία τέτοια καταστροφική κατάσταση είναι έξω από την ανθρώπινη φαντασία και δεν θα έπρεπε να συμβεί», τόνισε ο Μπλάτερ στην ανακοίνωση.

Ολοι οι αγώνες του αιγυπτιακού πρωταθλήματος αναβλήθηκαν.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό"

Leave a reply