[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βόμβα για τους εργαζόμενους η μείωση του κατώτερου μισθού
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πλήρης απορρύθμιση με την κατάργηση και της μετενέργειας
Σε ελευθερη πτώση οδηγούνται οι μισθοί από την συρρίκνωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της 6μηνης μετενεργειας που επιβάλλει η Τρόικα, σε ποσοστό της τάξης του 20%. Η πτώση του βασικού μισθού θα συμπαρασύρει το επιδομα ανεργίας , οικογενειακά επιδόματα , υπερωρίες αλλά και το ύψος των συντάξεων ενώ στην πρέσα θα μπούν και οι υψηλότεροι μισθοί που έως σήμερα ορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο - εργατολόγο κ. Τάσο Πετρόπουλο "η κατάργηση της μετενέργειας και η απαξίωση του ΟΜΕΔ δε θα αλλάζουν δραματικά το κλιμα που ήδη επικρατεί στην αγορά εργασίας η οποία έχει κατακλυστεί από ατομικές συμβάσεις και ελαστικές μορφές απασχόλησης . Η επιμονή της Τρόικας για γενικευμένη εφαρμογή του νόμου θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των αποδοχών "

Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 81 κλαδικές συμβάσεις . Με το ισχύον εργατικό δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας στην οποία ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μερη , δε θα μπορούσε να επιβάλει δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη σύμβαση .

Με την κατάργηση της μετενέργειας , την επόμενη κιόλας μέρα
- ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό την απειλή της απόλυσης ..
-ο εργοδότης μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων .
-Στο εξής , οι εργοδότες θα αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση αφού οι νόμοι δεν τους υποχρεώνουν ούτε η σύμβαση δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου εξαιτίας του άρθρου 37

"Αυτό θα προκαλέσει απότομη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων, υπονόμευση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αποδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων", λέει ο κ. Πετρόπουλος.

Θεωρητικά μια επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει την ελεύθερη πτώση των μισθών έως το πλέγμα προστασίας του νέου κατώτατου μισθού των 600 ευρώ , σε ακραίες περιπτώσεις όταν πρόκειται για υψηλούς μισθούς με επιδόματα για οικογένεια και πτυχίο .

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές στον κλάδο "εμπορίου-πωλητές" κυμαίνονται από 860,64 ευρώ (εισαγωγικός μισθός) έως 1.467 ευρώ (33 έτη εργασίας), δηλαδή η απόκλιση από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ ( 600 ευρώ ) φθάνει εως 30% , ποσοστό το οποίο μπορεί να εξανεμιστεί εν μία νυχτί ελέω διευθυντικού δικαιώματος .

Αντίστοιχα, στον κλάδο των τραπεζών, όπου η κλαδική σύμβαση έχει εκπνεύσει εδω και 3 χρόνια οι αντίστοιχες αποκλίσεις κυμαίνονται έως και 40 % .

Πάντως με τον κατώτατο μισθό σήμερα αμοίβεται το 15% των ελλήνων εργαζομένων ενώ οι αποδοχές του 85% ορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το δικηγόρο εργατολόγο κ, Δημήτρη Περπατάρη η μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Πορτογαλίας θα συμπαρασύρι το επίδομα ανεργίας , τις αποζημιώσεις , τα δώρα και τα επιδόματα , τη ρύθμιση των υπερωριών , την απασχόληση της νύχτας καθώς και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών .


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βόμβα για τους εργαζόμενους η μείωση του κατώτερου μισθού"

Leave a reply