[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ> «Τελεσίγραφο Βρυξελλών προς την Αθήνα που δεν έπεισε»
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Για τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Ελλάδα που έχει χάσει την αξιοπιστία της, κάνουν λόγο τα περισσότερα ΜΜΕ του εξωτερικού.

«Τελεσίγραφο Βρυξελλών προς την Αθήνα που δεν έπεισε»

Νέους σκληρούς όρους έθεσε το Eurogroup για την εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρει το BBC:

«Αυτό που έγινε εμφανές από την συνεδρίαση του Eurogroup είναι η μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε. Εξέτασαν τις λεπτομέρειες των μέτρων των ελλήνων πολιτικών αρχηγών και θα αποφάσισαν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά», επισημαίνει ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου.

Η Ευρωζώνη απέρριψε την συμφωνία για τα νέα μέτρα και έστειλε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πίσω στην Αθήνα με ένα νέο πακέτο απαιτήσεων και έχοντας θέσει ασφυκτικές προθεσμίες, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Ο Guardian τονίζει πως το Eurogroup ανέβαλε για μία εβδομάδα την απόφασή του για την Ελλάδα, τη στιγμή που ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Στην συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που δεν ήταν ωστόσο αρκετή για τους ευρωπαίους, αναφέρεται η Wall Street Journal, εκτιμώντας πως οι απαιτήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα σε σχέση με το νέο πακέτο βοήθειας.

Στο τελεσίγραφο του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «δεν υπάρχει εκταμίευση χωρίς εφαρμογή των μέτρων» αναφέρεται και το Bloomberg, αναπαράγοντας δηλώσεις του έλληνα υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την κρισιμότητα της ψηφοφορίας την Κυριακή για τα νέα μέτρα.

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει η Αθήνα για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των Βρυξελλών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σημειώνοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «ανεπαρκών στοιχείων για την λήψη αποφάσεων».

«Η ευρωζώνη ζητά κι άλλα από την Ελλάδα» γράφει η Figaro, σημειώνοντας: «Στο ελληνικό μέτωπο, η ανακούφιση είχε μικρή διάρκεια. Η ελπίδα μιας εξόδου από την κρίση, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για την λιτότητα μεταξύ των μελών του κυβερνώντος συνασπισμού καταπνίγηκε αργότερα το ίδιο βράδυ από το Eurogroup».

«Το Eurogroup απέρριψε την ελληνική συμφωνία» υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Ελλάδα: Η ΕΕ δεν αποδεσμεύει την βοήθεια» είναι ο τίτλος της Corriere della Sera η οποία διευκρινίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν κατόρθωσαν ακόμη να πείσουν το Eurogroup για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, πριν την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

«Η φάρσα της Αθήνας» ειναι ο τίτλος της Handelsblatt η οποία σχολιάζει: «Το θέατρο που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα ήταν μια φάρσα. Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με μια συντεταγμένη χρεοκοπία. Χωρίς αυτό το νέο ξεκίνημα η Ελλάς είναι χαμένη». Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας έχει τίτλο: «Δεύτερο πακέτο σωτηρίας - Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν το πιστόλι στο στήθος της Αθήνας».

Η «Suddeutsche Zeitung» έχει τίτλο στο ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες «Τελεσίγραφο στην Αθήνα», ενώ σε σχόλιο με τίτλο «Κοντσέρτο Επιθυμιών της Αθήνας», αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα είναι μια 15ασέλιδη λίστα επιθυμιών».

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, τίτλος είναι «Το Eurogroup βάζει την Ελλάδα τιμωρία» και το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και επαίνεσε το νέο πρόγραμμα λιτότητας ως «δυνατό και αξιόπιστο», αλλά οι συνάδελφοί του δεν ήθελαν να τον πιστέψουν και αρνήθηκαν στην χώρα που παραπατά την γρήγορη έγκριση - των μεγάλων λόγων πρέπει να προηγούνται πράξεις».

Η εφημερίδα «Die Welt» έχει τίτλο «Και στο τέλος πληρώνουν οι άλλοι, δηλαδή οι Γερμανοί» και συνεχίζει: «Από οικονομική άποψη θα έπρεπε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ επειδή είναι οικονομικά πολύ αδύναμη και οι δομές της διοίκησης δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένες ώστε να συμβαδίζει με τους άλλους. Για αυτό σε πολιτικό επίπεδο τόσο οι διασώστες όσο και η ελληνική κυβέρνηση φοβούνται πολύ μια τέτοια εξέλιξη».

Η «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Εργασία για το σπίτι στην Αθήνα», αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι μικρή, ωστόσο η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική σωτηρίας συνεχίζεται - υπό πιο αυστηρούς όρους».

Οι «Financial Times Deutschland» έχουν τίτλο «Τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και στο ρεπορτάζ αναφέρουν: «Με σκληρό τρόπο αναγκάζεται η κυβέρνηση της Αθήνας να διασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το Eurogroup αφήνει τους Έλληνες να συνεχίζουν να ανησυχούν», αναφέρει:» Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δέχθηκαν την ευρωπαϊκή επιβολή λιτότητας, αλλά οι υπουργοί του ευρώ ακόμη δεν είναι ευχαριστημένοι. Το δεύτερο πακέτο θα απελευθερωθεί μόνο όταν οι λεπτομέρειες έχουν ξεκαθαρίσει. Το πρόβλημα χρέους όμως δεν θα το λύσουν τα δισεκατομμύρια σωτηρίας».


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ> «Τελεσίγραφο Βρυξελλών προς την Αθήνα που δεν έπεισε»"

Leave a reply