[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η πολιτική της νεκροφόρας
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Πηγαίνοντας ο Χρήστος Παπουτσής στην Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης των συνόρων και να κηρύξει την έναρξη της κατασκευής του περίφημου «φράχτη», βρέθηκε, όπως ίσως ξέρετε, αντιμέτωπος με τους τοπικούς... νεκροθάφτες και τις παρατεταγμένες στη σειρά νεκροφόρες! Αν την πολιτική σηματοδοτούν πρωτίστως οι συμβολισμοί, τότε αυτός της Αλεξανδρούπολης ήρθε την κατάλληλη στιγμή....

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας στην ακριτική θρακιώτικη πόλη έγινε επειδή η υπ’ αριθμόν δύο κυβέρνηση των δανειστών έχει πλέον κατατάξει τα συγκεκριμένα οχήματα στα πολυτελή και όχι στα επαγγελματικά ώστε να τα φορολογεί αναλόγως.

Την ίδια ώρα που οι επαγγελματίες τελετάρχες διαμαρτύρονταν στην εσχατιά της χώρας ενώπιον του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στην Αθήνα οι κατ’ ανάθεσιν νεκροθάφτες έθαβαν, εν μέσω βλακωδών πολιτικών και μιντιακών θεατρινισμών, το εναπομείναν εισόδημα των ελληνικών οικογενειών καθιστώντας την επιβίωσή τους κάτι μεταξύ Οδύσσειας και Γολγοθά.

Με την κυβέρνηση και κάμποσα κανάλια και εφημερίδες να καμώνονται ότι υπερασπίζονται – διαπραγματευόμενοι σκληρά οι μεν, με την αγωνία στο κατακόρυφο οι δε – δύο ολόκληρους μισθούς (13ο και 14ο) από την απειλητική βουλιμία της τρόικας, οι εταίροι της συγκυβέρνησης συμφωνούσαν στην αφαίρεση κάπου... δυόμισι μισθών.

Με την προσοχή εντέχνως αποσπασμένη από την κύρια διαδικασία – αυτήν της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσω του PSI – η συγκυβέρνηση των Αθηνών επιχειρούσε από τη μια να ικανοποιήσει τα κέφια των τοκογλύφων και από την άλλη να χρεωθεί όσο λιγότερο τη λέζα. Στο ίδιο κλίμα τα κανάλια – χωρίς να αποστούν από την κεντρική πολιτική τους επιλογή – επιχειρούσαν κάπως άτεχνα να παπαγαλίσουν «φιλολαϊκά» επιχειρήματα τα οποία καταφανώς σιχαίνονται.

Πρόκειται για τον ίδιο θεατρινισμό ο οποίος συνόδευε την... «αντίσταση» που πούλησαν στο θέμα του επιτρόπου επί του προϋπολογισμού. Ο οποίος θα μας έρθει είτε μέσω της δανειακής είτε μέσω του νέου ευρωσυμφώνου σταθερότητας, μαζί με τον προκαταβολικό έλεγχο των προϋπολογισμών από την Κομισιόν. Εν τω μεταξύ έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί... «επιτροπή εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής στήριξης»!

Βεβαίως εκτός Ελλάδος οι θεατρινισμοί δεν αγγίζουν κανέναν. Κατά «σύμπτωση», μάλιστα, μόλις χθες η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ζητούσαν να δημιουργηθεί ένας «ειδικός λογαριασμός», στον οποία θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, μέσω του οποίου στο μέλλον θα αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος.

Είναι η «εξειδίκευση» της γερμανικής ντιρεκτίβας η Ελλάδα πρώτα να αποπληρώνει τους δανειστές και ύστερα να εξετάζει αν μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε άλλη δαπάνη της – ό,τι κι αν αυτή αφορά.

Παράλληλα η συγκυβέρνηση αποφάσιζε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία με το σύνολο του πακέτου των μέτρων, τα οποία θα βυθίσουν την Ελλάδα ακόμη βαθύτερα στο έρεβος της ύφεσης, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, εξ αιτίας της οποίας, όπως σταθερά γινόταν μέχρι σήμερα, θα ληφθούν νέα μέτρα που θα επιδεινώνουν την ύφεση, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Και όλα αυτά ακριβώς την ώρα που η παγκόσμια συζήτηση για την οικονομία περιστρέφεται γύρω από την ανάσχεση της ανεργίας ως μοναδικό δρόμο για την ανάκαμψη των οικονομιών.

Χθεσινή όμως ήταν και η ανακοίνωση της Eurostat που δείχνει ότι οι μόνες χώρες της ευρωζώνης με αυξημένο χρέος ως προς το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο είναι αυτές που βρίσκονται υπό την επιτήρηση, τις δανειακές και τα μνημόνια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Της Ελλάδας μάλιστα έχει αυξηθεί άνω του 30% από την εποχή που τέθηκε υπό την επιτήρηση της τρόικας. Κι ας προσέφυγε σ’ αυτήν η κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω αδυναμίας διαχείρισης ενός πολύ μικρότερου χρέους...

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η πολιτική της νεκροφόρας"

Leave a reply