[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
O θείος Οσκαρ μοίρασε βραβεία αλά γαλλικά! O θείος Οσκαρ μοίρασε βραβεία αλά γαλλικά!
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 Posted by -

Η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε Hugo και το The Artist ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς των Οσκαρ, ενώ δεν έλειψε και το ελληνικό... άρωμα από την τελετή καθώς ο «δικός» μας Αλεξάντερ Πέιν έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο για το σενάριο του στην ταινία «Οι απόγονοι». Ευχαρίστησε μάλιστα τη μαμά του στα ελληνικά λέγοντας της «Σ αγαπώ πολύ», αν και η συμμετοχή του Τζορτζ Κλούνεϊ δεν στάθηκε αρκετή για να τον ανεβάσει στο βάθρο των νικητών.


Για πρώτη φορά ξένος ηθοποιός (που μάλιστα μιλάει ελάχιστα αγγλικά) κέρδισε το βραβείο για Α ανδρικό ρόλο, ο λόγος για τον Γάλλο Jean Dujardin από το The Artist. Το The Artist επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν μία ταινία, στην οποία ακούγονται μόλις δύο λέξεις (καθώς το φιλμ ανήκει στην κατηγορία του βωβού κινηματογράφου) να κερδίζει τα Οσκαρ για Καλύτερη ταινία και για Σκηνοθεσία, για μεγάλη χαρά του σκηνοθέτη Michel Hazanavicius αλλά και του Harvey Winstein που ήταν αυτός που αποφάσισε να πάρει αυτή τη μικρή γαλλική παραγώγή και να την μετατρέψει σε block bust


Από τις κυρίες της βραδιάς, η πλέον χαρούμενη είναι η αειθαλής Μέριλ Στριπ, η οποία έκανε το δικό της χατ τρικ κατακτώντας το τρίτο της βραβείο Οσκαρ, 33 χρόνια μετά την πρώτη της βράβευση. Τα δύο προηγούμενα βραβεία ήταν το 1979 και το 1982 για τις ταινίες Κράμερ εναντίον Κράμερ και η Εκλογή της Σόφι, αντίστοιχα, έκτοτε όμως έχασε 12 φορές το βραβείο. Τελικά χθες ήταν ξανά η βραδιά της. Πανέμορφη, λαμπερή αλλά ταυτόχρονα απλή και γήινη δέχτηκε το χρυσό αγαλματίδιο για την έξοχη ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη Σιδηρά Κυρία. Στην ομιλία της, πολύ συγκινημένη, ευχαρίστησε τον σύζυγό της και αυτοσαρκάστηκε λέγοντας: «Οταν άκουσα το όνομά μου και έπρεπε να ανέβω εδώ ένιωσα ότι άκουγα τη μισή Αμερική να λέει Ωχ όχι πάλι αυτή;». Και συνέχισε: «Καταλαβαίνω ότι ποτέ δεν θα ξανανέβω εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, όλους μου τους φίλους... Είναι μεγάλη η τιμή αλλά αυτό που μετράει πιο πολύ είναι οι φιλίες και η αγάπη που μοιραστήκαμε σε αυτά τα χρόνια».



Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση του βετεράνου Christopher Plummer στα 82 του με το βραβείο β ανδρικού ρόλου για την ταινία Beginners. Το δε ειρωνικό στοιχείο είναι ότι ο Plummer έγινε ο γηραιότερος ηθοποιός που κερδίζει το εν λόγω βραβείο με ένα φιλμ που τιτλοφορείται... Οι Πρωτάρηδες!
Συγκηνιτική ήταν και η στιγμή βράβευσης της ηθοποιού Octavia Spencer, η οποία έβγαλε έναν άκρως συναισθηματικό λόγο, μη μπορώντας να πιστέψει ότι ανήκε στους νικητές.

Φυσικά, και ο Woody Allen, ο μικροσκοπικός σκηνοθέτης κέρδισε επάξια το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία του Midnight in Paris, ίσως την πιο εμπορική εισπρακτικά ταινία που έχει γυρίσει ποτέ, παρ' όλα αυτά όμως το ίδιο "Αλλενική" με όποια άλλη ταινία έχει γυρίσει.

Για μία ακόμη φορά όλη η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ ήταν εκεί και μαζί με εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, παρακολούθησε για περίπου τρεις ώρες την τελετή, η οποία φέτος είχε καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες. Ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ, ως παρουσιαστής προσπάθησε να δώσει τον καλυτερό του εαυτό και για ακόμη μία φορά φαίνεται να τα κάτάφερε σε ένα -κυρίως τηλεοπτικό- γεγονός που κρατάει την αίγλη του σε πείσμα των δύσκολων καιρών.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:


Καλύτερης ταινίας

The Artist


Σκηνοθεσία

Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»)


Α' Αντρικός Ρόλος

Ζαν Ντιζαρντέν («Τhe Artist»)


Α' Γυναικείος Ρόλος

Μέριλ Στριπ («Η Σιδηρά Κυρία»)


Β' Αντρικός Ρόλος

Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι Πρωτάρηδες»)


Β' Γυναικείος Ρόλος

Οκτάβια Σπένσερ («Υπηρέτριες»)


Διασκευασμένο Σενάριο

Νατ Φάξον, Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Ρας («Οι Απόγονοι»)


Πρωτότυπο Σενάριο


Γούντι Άλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»)


Κινούμενα Σχέδια Μεγάλου Μήκους

Rango


Καλύτερη Ξένη Ταινία

Ένας Χωρισμός (Ιράν)


Φωτογραφία

Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον («Hugo»)


Σκηνικά

Ντάντε Φερέτι («Hugo»)


Μοντάζ

Κερκ Μπάξτερ, Άνγκους Γουόλ («Το Κορίτσι Με το Τατουάζ»)


Κοστούμια

Μαρκ Μπρίτζες («The Artist»)


Μακιγιάζ

Η Σιδηρά Κυρία


Καλύτερη Μουσική

Οι Περιπέτειες του ΤενΤεν


Καλύτερο Τραγούδι


«The Artist»


-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "O θείος Οσκαρ μοίρασε βραβεία αλά γαλλικά! O θείος Οσκαρ μοίρασε βραβεία αλά γαλλικά!"

Leave a reply