[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γιάννενα: Στη γαλήνη της λίμνης
Κυριακή 15 Απριλίου 2012 Posted by -

Τα Γιάννενα είναι μία από τις δύο ελληνικές πόλεις (η άλλη είναι η Καστοριά) που έχουν την τύχη να απλώνουν τις συνοικίες τους στα ασφαλή νερά μιας λίμνης. Ταυτόχρονα, μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά έρχεται να αποτυπώσει τα σημάδια της έντονα και με ποικίλους τρόπους σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Ηπείρου. Σήμερα, καθώς ο οικιστικός ιστός μεγαλώνει και επεκτείνεται προσπαθώντας να προλάβει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η θρυλική πολιτεία φαίνεται πως αναζητά και πάλι την ταυτότητά της.

Ωστόσο η πολιτιστική και ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει πάντα τον τρόπο να αφομοιώνει τις εξελίξεις, χωρίς να παραμελεί το βαρυσήμαντο παρελθόν της. Ας ελπίσουμε για μια ακόμη φορά να τα καταφέρει.

Περίπατοι στην πόλη: Αν δεν έχετε την επάρκεια του χρόνου, θα πρέπει να οργανωθείτε ανάλογα και να εστιάσετε το περιηγητικό σας ενδιαφέρον στην προκυμαία, στα μουσεία, στο Κάστρο και στους γύρω από αυτό δρόμους. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο σας ή να συμβουλευτείτε κάποιον από τους χάρτες της πόλης ώστε να εντοπίσετε τα αξιοθέατα, αλλά και τους χώρους στάθμευσης, αφού τα Γιάννενα είναι μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Μετά αρχίστε τις βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Επιβάλλεται μια ανάβαση στο Ιτς Καλέ, όπως επίσης και μια βόλτα στην αγορά, στα εργαστήρια των μπακιρτζήδων και των ασημιτζήδων που διατηρούν εδώ και αιώνες την τέχνη της αργυροχοΐας ζωντανή. Στο Κάστρο ξεχωρίζουν το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν Πασά, κτίσμα του 1618, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο και δίπλα του το εξαιρετικό Μουσείο «Φώτη Ραπακούση» με σπάνια κειμήλια και όπλα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Εθνική Αντίσταση. Από τα σημαντικά ακόμη αξιοθέατα είναι το Φετιχιέ Τζαμί, αλλά και ο τάφος του Αλή Πασά. Ομως τελικά αυτό που μένει αλησμόνητο είναι η υπέροχη θέα από τις χορταριασμένες πολεμίστρες προς τη λίμνη, το Μιτσικέλι και οι βουνοκορφές της Πίνδου. Το μεσημεράκι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, όπου ο νεόκοσμος -τα Γιάννενα είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη-, αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ τους ή τους νόστιμους μεζέδες στα καλαίσθητα παραλίμνια εστιατόρια και καφέ.

Στο Σπήλαιο Περάματος: Το χωριό Πέραμα απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη και σίγουρα αξίζει ένα κομμάτι του χρόνου σας, καθώς το σπήλαιο που υπάρχει εδώ είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Η περιήγηση στο σπήλαιο διαρκεί περίπου μία ώρα -συνοδεία έμπειρου ξεναγού- και καλύπτει -μέσα στο σπήλαιο- απόσταση 1.100 μέτρων αρκετά κοπιαστική, καθώς έχει σε κάποια σημεία απότομη ανάβαση. Πληροφορίες τηλ.: 26510 81521.

Εξευρενήστε το Nησί: Το ταξίδι στα νερά της λίμνης δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Μόλις οι ήχοι της πόλης ξεμακρύνουν, ξέρετε ότι φτάσατε. Ο νησιώτικος παραδοσιακός οικισμός σάς υποδέχεται με απόλυτη ηρεμία και ιστορικό ενδιαφέρον. Θα επισκεφθείτε το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αλλά και τα παμπάλαια μοναστήρια που κάποτε αποτελούσαν ένα ζωντανό πνευματικό και θρησκευτικό κύτταρο του Ελληνισμού. Το Νησί ενδείκνυται για χαλαρούς περιπάτους καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε άλλα μηχανοκίνητα οχήματα.

«Γλυκές» αποδράσεις: Από την οδό Αβέρωφ περνά το πρωί όλη η πόλη. Οσο και να μην το θέλετε, οι ευωδιαστές μυρωδιές από τα ζεστά αχνιστά ταψιά με τα γιαννιώτικα και τα σαραγλί που μόλις βγαίνουν από τον φούρνο θα σας κάνουν να υποκύψετε σε μία τουλάχιστον δοκιμή. Το μοσχομυριστό κανταΐφι από χειροποίητο φύλλο και γιδίσιο βούτυρο, ο μπακλαβάς με το λεπτοδουλεμένο φύλλο και το άφθονο μελωμένο καρύδι και το ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο που μοσχοβολά θα «κολάσουν» ακόμη και τον πιο λιτοδίαιτο.-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γιάννενα: Στη γαλήνη της λίμνης"

Leave a reply